Prosta recepta na jogurt domowej roboty
Jogurty, które kupujemy w sklepach, zwykle nie mają wiele wspólnego z tym, co obiecują nam reklamodawcy w przygotowywanych przez siebie kampaniach promocyjnych.
Domowy jogurt
Być może zatem nadszedł już czas na podjęcie próby przygotowania jogurtu domowej produkcji zwłaszcza, że jest on nie tylko zdrowy i smaczny, ale i na tyle prosty, że z zadaniem jego przygotowania powinny uporać się nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w tym zakresie. Oczywiście, nie obędzie się bez dodatkowych akcesoriów, tak naprawdę jednak niezbędny jest jedynie garnek lub jogurtownica. Jeśli myślimy o systematycznym przygotowywaniu jogurtu domowej roboty, zakup jogurtownicy może okazać się działaniem szczególnie opłacalnym, mamy bowiem do czynienia z urządzeniem, które jest w stanie podtrzymywać podwyższoną temperaturę.
Jogurtownica w kuchni
Jogurtownice mogą składać się zarówno z zestawu słoiczków, jak i z jednego tylko pojemnika. Oczywiście, wersja ze słoiczkami jest zdecydowanie bardziej praktyczna, można bowiem porcjować jogurt, a następnie przechowywać go w lodówce. Charakterystyczne dla urządzeń tego typu jest i to, że nie są przesadnie drogie.
Przygotowanie nie jest trudne. Pierwszy krok polega na nałożeniu do każdego ze słoiczków dwóch łyżeczek jogurtu, potem zaś należy dolać do pełna mleka i całość starannie wymieszać. Możemy wykorzystywać w tym celu nie tylko mleko pasteryzowane, ale i świeże, choć te ostatnie powinno zostać wcześniej przegotowane i wystudzone.
Jedynym wyjątkiem jest mleko UHT, które nie pozwoli nam na osiągnięcie oczekiwanego efektu. Słoiczki należy wstawić do jogurtownicy i znajdować się tam przez sześć, siedem lub osiem godzin. Nic złego nie stanie się zresztą i wówczas, gdy trafia tam na nieco dłuższy czas. Jogurtownica to urządzenie, które składa się z termostatu i grzałki.
Pozwala to na utrzymywanie stałej temperatury urządzeni, która powinna wynosić około 40 stopni. Dzięki temu tworzy się warunki niezbędne go rozmnażania się bakterii probiotycznych. Jogurt możemy też przygotować w garnku, choć utrzymanie odpowiedniej temperatury może okazać się dość trudne.