Sokowirówka kontra wolnoobrotowa wyciskarka do soków

Sokowirówka kontra wolnoobrotowa wyciskarka do soków

Sokowirówka

W sokowirówce warzywa i owoce są ścierane z dużą prędkością. Dokonują tego specjalne sita i nożyki. Ich praca jest szybka, ale powoduje napowietrzenie soku, co widać chociażby po powstawaniu charakterystycznej pianki i rozwarstwianiu się samego soku. Wirowanie powoduje też pogrzanie soku, co razem z dużą ilością powietrza prowadzi do natychmiastowego rozpadu delikatnych enzymów zawartych w owocach, ich najwartościowszych składników. Taki sok nie nadaje się też do przechowywania i trzeba go wypić natychmiast. Trzeba zauważyć tez, że sokowirówka nie jest zbyt skuteczna i spora część soku owocowego pozostaje w wilgotnej pulpie.

Uzyskany sok jest rzadki i nie ma w nim wielu cennych substancji, na które liczyło się w czasie wyciskania soku. W wyciskarkach wolnoobrotowych za uzyskiwanie soku odpowiada powoli obracający się wał. Nie ściera on surowca, ale skutecznie go zgniata. W takim procesie nie podnosi się temperatura i nie dochodzi do zapowietrzenia się soku. Jest on klarowny i można go przechowywać bez problemu ponad dobę.

Co więcej, ślimak jest też wyjątkowo skuteczny w starciu z twardymi warzywami oraz z surowcami liściastymi, takimi jak sałata. Wyciskarka nie ma też problemów produktami włóknistymi, na przykład z pokrzywami. Najlepsze wały są ceramiczne, wykonuje sieje z ULTEMu, ale można znaleźć też tańsze opcje metalowe.

Wyciskarki

Współczesne wyciskarki posiadają jeden lub dwa wały ślimakowe. Tradycyjnie wyciskarki pracują w poziomie, ale od niedawna dostępne są też wygodne i znacznie mniejsze urządzenia pracujące w pionie.

Składniki w owocach

Plusy wyciskarki wolnoobrotowej

- mycie zajmuje maksymalnie jedną minutę

- jest bardzo prosta w obsłudze i pracuje z wysoką kulturą

- cechuje się znakomitą ergonomicznością

- radzi sobie z każdym rodzajem surowca, także z roślinami liściastymi i włóknistymi, w tym z ziołami

- jest skuteczna w wyciskaniu soków z twardych korzeni

- wydobywa bardzo dużo soku pozostawiając niemal suchą pulpę

- wyciśnięty sok zawiera wielokrotnie więcej delikatnych enzymów i innych substancji odżywczych niż sok z sokowirówki

- sok nie jest podgrzany ani napowietrzony, dzięki czemu można go przechowywać

- podstawowe elementy urządzenia objęte są wieloletnia gwarancją producenta.

Dariusz Balewski

Redakcja qqweb.pl

Portal poświęcony zdrowemu stylowi życia

Czy warto skorzystać z wyciskarek marki Cooksense?
Dlaczego warto pić świeże soki?
Jak działają wyciskarki?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko na naszym portalu

kontakt@qqweb.pl