144 sposoby, w jakie cukier może zniszczyć twoje zdrowie i skrócić życie

144 sposoby, w jakie cukier może zniszczyć twoje zdrowie i skrócić życie

Ostatnia aktualizacja 10 października 2018 r.

Dr Nancy Appleton zaczęła pisać i wykładać o zdrowiu w późnych latach 70. jako reakcja na własne słabe zdrowie.

Jest pionierką w przeciwstawianiu się cukrowi i sprawianiu, by jej głos był słyszalny o zagrożeniach związanych z cukrem.

Jej odkrycia na temat cukru i innych powszechnych błędów żywieniowych doprowadziły do powstania jej pierwszej książki "Lick the Sugar Habit", która nadal jest bestsellerem od 25 lat. Od tego czasu ukazało się osiem kolejnych książek:

    Healthy Bones: Co powinieneś wiedzieć o osteoporozie Sekrety naturalnego leczenia za pomocą żywności: Wellness i chemia ciała Przekleństwo Ludwika Pasteura Wylecz się sam dzięki naturalnej żywności Nowe spojrzenie na teorię zarazków Pasteura: Jak zachować optymalne zdrowie? Zatrzymać stan zapalny: Zmniejszanie przyczyn chorób zwyrodnieniowych Samobójstwo przez cukier Zabójcza cola: twarda prawda o napojach bezalkoholowych

Możesz sprawdzić jej książki tutaj: Nancy Appleton.

144 sposoby, na jakie cukier może zniszczyć twoje zdrowie

Z jej książki, Samobójstwo przez cukier, ona wymienione zaskakującą listę niebezpieczeństw cukru i jak to jest rujnuje swoje zdrowie.

    Cukier może stłumić twój system odpornościowy. Cukier zaburza związki mineralne w organizmie. Cukier może powodować przestępczość u dzieci. Cukier spożywany w czasie ciąży i laktacji może wpływać na produkcję siły mięśniowej u potomstwa, co może mieć wpływ na zdolność jednostki do ćwiczeń. Cukier zawarty w napojach gazowanych, spożywanych przez dzieci, powoduje, że dzieci piją mniej mleka. Cukier może zwiększać stężenie glukozy i insuliny, a u osób stosujących doustne środki antykoncepcyjne wolniej przywracać je do poziomu na czczo. Cukier może zwiększać ilość reaktywnych form tlenu (ROS), które mogą uszkadzać komórki i tkanki. Cukier może powodować nadpobudliwość, niepokój, niezdolność do koncentracji i nerwowość u dzieci. Cukier może powodować znaczny wzrost poziomu trójglicerydów. Cukier zmniejsza zdolność organizmu do obrony przed infekcjami bakteryjnymi. Cukier powoduje spadek elastyczności i funkcji tkanek - im więcej cukru spożywasz, tym więcej elastyczności i funkcji tracisz. Cukier obniża poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL). Cukier może prowadzić do niedoboru chromu. Cukier może prowadzić do raka jajników. Cukier może zwiększać poziom glukozy na czczo. Cukier powoduje niedobór miedzi. Cukier zaburza wchłanianie wapnia i magnezu przez organizm. Cukier może sprawić, że oczy będą bardziej podatne na zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem. Cukier podnosi poziom neuroprzekaźników: dopaminy, serotoniny i noradrenaliny. Cukier może powodować hipoglikemię. Cukier może prowadzić do zakwaszenia przewodu pokarmowego. Cukier może powodować gwałtowny wzrost poziomu adrenaliny u dzieci. Cukier jest często źle wchłaniany u pacjentów z funkcjonalną chorobą jelit. Cukier może powodować przedwczesne starzenie się. Cukier może prowadzić do alkoholizmu. Cukier może powodować próchnicę zębów. Cukier może prowadzić do otyłości. Cukier zwiększa ryzyko wystąpienia choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Cukier może powodować wrzody żołądka lub dwunastnicy. Cukier może powodować zapalenie stawów. Cukier może powodować zaburzenia w nauce u dzieci w wieku szkolnym. Cukier wspomaga niekontrolowany wzrost Candida Albicans (infekcje drożdżakowe). Cukier może powodować kamienie żółciowe. Cukier może powodować choroby serca. Cukier może powodować zapalenie wyrostka robaczkowego. Cukier może powodować hemoroidy. Cukier może powodować żylaki. Cukier może prowadzić do chorób przyzębia. Cukier może przyczynić się do osteoporozy. Cukier przyczynia się do zakwaszenia śliny. Cukier może powodować spadek wrażliwości na insulinę. Cukier może obniżyć ilość witaminy E we krwi. Cukier może zmniejszać ilość hormonów wzrostu w organizmie. Cukier może zwiększać poziom cholesterolu. Cukier zwiększa ilość końcowych produktów zaawansowanej glikacji (AGEs), które powstają, gdy cukier wiąże się nieenzymatycznie z białkami. Cukier może zaburzać wchłanianie białka. Cukier powoduje alergie pokarmowe. Cukier może przyczynić się do rozwoju cukrzycy. Cukier może powodować toksemię w czasie ciąży. Cukier może prowadzić do egzemy u dzieci. Cukier może powodować choroby układu sercowo-naczyniowego. Cukier może zaburzać strukturę DNA. Cukier może zmienić strukturę białka. Cukier może powodować zmarszczki na skórze poprzez zmianę struktury kolagenu. Cukier może powodować zaćmę. Cukier może powodować rozedmę płuc. Cukier może powodować miażdżycę. Cukier może sprzyjać podwyższeniu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Cukier może zaburzać fizjologiczną homeostazę wielu układów w organizmie. Cukier obniża zdolność enzymów do funkcjonowania. Spożycie cukru jest związane z rozwojem choroby Parkinsona. Cukier może zwiększać rozmiary wątroby poprzez podział komórek wątroby. Cukier może zwiększać ilość tłuszczu w wątrobie. Cukier może zwiększać rozmiar nerek i powodować zmiany patologiczne w nerkach. Cukier może uszkodzić trzustkę. Cukier może zwiększyć retencję płynów w organizmie. Cukier jest wrogiem numer jeden dla jelit. Cukier może powodować krótkowzroczność (nearsightedness). Cukier może uszkodzić wyściółkę naczyń włosowatych. Cukier może sprawić, że ścięgna staną się bardziej kruche. Cukier może powodować bóle głowy, w tym migreny. Cukier odgrywa rolę w raku trzustki u kobiet. Cukier może negatywnie wpływać na oceny dzieci w szkole. Cukier może powodować depresję. Cukier zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka. Cukier może powodować dyspepsję (niestrawność). Cukier może zwiększać ryzyko rozwoju podagry. Cukier może podnieść poziom glukozy we krwi znacznie wyżej niż węglowodany złożone w teście tolerancji glukozy. Cukier zmniejsza zdolność uczenia się. Cukier może powodować, że dwa białka krwi - albuminy i lipoproteiny - funkcjonują mniej efektywnie, co może zmniejszyć zdolność organizmu do radzenia sobie z tłuszczem i cholesterolem. Cukier może przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera. Cukier może powodować zlepianie się płytek krwi, co powoduje powstawanie zakrzepów. Cukier może powodować zaburzenia równowagi hormonalnej - niektóre hormony stają się nieaktywne, a inne stają się nadaktywne. Cukier może prowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych. Cukier może powodować powstawanie wolnych rodników i stres oksydacyjny. Cukier może prowadzić do raka dróg żółciowych. Cukier zwiększa ryzyko, że ciężarna nastolatka urodzi dziecko z wadą wrodzoną (SGA). Cukier może prowadzić do znacznego skrócenia czasu trwania ciąży wśród nastolatek. Cukier spowalnia czas przechodzenia pokarmu przez przewód pokarmowy. Cukier zwiększa stężenie kwasów żółciowych w stolcu i enzymów bakteryjnych w okrężnicy, które mogą modyfikować żółć w celu wytworzenia związków powodujących raka i raka okrężnicy. Cukier zwiększa stężenie estradiolu (najsilniejszej formy naturalnie występującego estrogenu) u mężczyzn. Cukier łączy się z enzymem trawiennym fosfatazą i niszczy ją, co utrudnia trawienie. Cukier może być czynnikiem ryzyka dla raka pęcherzyka żółciowego. Cukier jest substancją uzależniającą. Cukier może być odurzający, podobnie jak alkohol. Cukier może nasilać zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Cukier może zmniejszać stabilność emocjonalną. Cukier promuje nadmierne spożycie pokarmu u osób otyłych. Cukier może pogarszać objawy u dzieci z zaburzeniami koncentracji uwagi (ADD). Cukier może spowolnić zdolność gruczołów nadnerczy do funkcjonowania. Cukier może odciąć dopływ tlenu do mózgu, gdy jest podawany ludziom dożylnie. Cukier jest czynnikiem ryzyka dla raka płuc. Cukier zwiększa ryzyko zachorowania na polio. Cukier może powodować napady padaczkowe. Cukier może zwiększać skurczowe ciśnienie krwi (ciśnienie, gdy serce się kurczy). Cukier może wywoływać śmierć komórek. Cukier może zwiększać ilość spożywanego pokarmu. Cukier może powodować zachowania antyspołeczne u młodocianych przestępców. Cukier może prowadzić do raka prostaty. Cukier odwadnia noworodki. Cukier może powodować, że kobiety rodzą dzieci z niską wagą urodzeniową. Cukier jest związany z gorszym wynikiem schizofrenii. Cukier może podnosić poziom homocysteiny w krwiobiegu. Cukier zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi. Cukier jest czynnikiem ryzyka w raku jelita cienkiego. Cukier może powodować raka krtani. Cukier wywołuje zatrzymanie soli i wody w organizmie. Cukier może przyczynić się do łagodnej utraty pamięci. Woda z cukrem, podawana dzieciom krótko po urodzeniu, powoduje, że dzieci te wolą wodę z cukrem od zwykłej wody przez całe dzieciństwo. Cukier powoduje zaparcia. Cukier może powodować zanik mózgu u kobiet w stanie przedcukrzycowym i cukrzycowym. Cukier może zwiększać ryzyko zachorowania na raka żołądka. Cukier może powodować zespół metaboliczny. Cukier zwiększa wady cewy nerwowej u embrionów, gdy jest spożywany przez kobiety w ciąży. Cukier może powodować astmę. Cukier zwiększa szanse na wystąpienie zespołu drażliwej miski. Cukier może wpływać na centralny układ nagrody. Cukier może powodować raka odbytnicy. Cukier może powodować raka endometrium. Cukier może powodować raka komórek nerek. Cukier może powodować nowotwory wątroby. Cukier może zwiększać markery zapalne w krwiobiegu osób z nadwagą. Cukier odgrywa rolę w wywoływaniu i utrzymywaniu się trądziku. Cukier może zrujnować życie seksualne zarówno mężczyzn jak i kobiet poprzez wyłączenie genu, który kontroluje hormony płciowe. Cukier może powodować zmęczenie, nastrój, nerwowość i depresję. Cukier może sprawić, że wiele istotnych składników odżywczych będzie mniej dostępnych dla komórek. Cukier może zwiększać poziom kwasu moczowego we krwi. Cukier może prowadzić do zwiększenia stężenia peptydu C. Cukier powoduje stany zapalne. Cukier może powodować zapalenie uchyłków, mały wybrzuszony worek wypychający na zewnątrz ściany okrężnicy, który ulega zapaleniu. Cukier może zmniejszać produkcję testosteronu. Cukier upośledza pamięć przestrzenną. Cukier może powodować zaćmę. Cukier jest związany z wyższym wskaźnikiem przewlekłego zapalenia oskrzeli u dorosłych.

Powiązane czytanie: Wczesne znaki ostrzegawcze, że twój poziom cukru we krwi jest wysoki.

A więc, co o tym myślisz? Czy ta lista ma wpływ na twój związek z cukrem? Czy masz dodatkowe elementy, które można dodać do listy? Prosimy o komentarz poniżej; chcielibyśmy usłyszeć od Ciebie.

Źródło: https://nancyappleton.com/141-reasons-sugar-ruins-your-health/

Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Pamiętaj jednak, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i to, że mam dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie ze względu na prowizję, którą można zarobić.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej

Natalia Grabkowska

Redakcja qqweb.pl

Portal poświęcony zdrowemu stylowi życia

Czy warto skorzystać z wyciskarek marki Cooksense?
Dlaczego warto pić świeże soki?
Jak działają wyciskarki?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko na naszym portalu

kontakt@qqweb.pl