6 ważnych powodów, dla których musisz włączyć wodorosty do swojej diety

6 ważnych powodów, dla których musisz włączyć wodorosty do swojej diety

Ostatnia aktualizacja 11 MAR 2019

Kiedy mówimy o wodorostach, jedną z pierwszych rzeczy, które mogą nam wpaść do głowy, jest sushi zawinięte w wodorosty! Kultury koreańskie i japońskie od wieków wiedzą o potężnych korzyściach zdrowotnych roślinności morskiej.

W rzeczywistości, kultury, które tradycyjnie spożywały dietę opartą na wodorostach, wykazują mniej przypadków otyłości, cukrzycy, choroby Alzheimera i innych chorób degeneracyjnych.

Badania dużych grup ludzi, którzy regularnie jedzą wodorosty i algi wykazują, że występuje u nich mniej przypadków raka piersi niż u tych, którzy jedzą więcej mięsa. Kobiety w Japonii, na przykład, mają niższe ryzyko zachorowania na raka piersi niż kobiety w krajach zachodnich.

Rodzaje wodorostów

Wodorosty to algi morskie, które występują lub żyją w pobliżu dna morskiego. Istnieją trzy rodzaje wodorostów: czerwone, brązowe i zielone. Uprawiane wodorosty są głównie używane jako żywność, składniki pasty do zębów, kosmetyki (ekstrakty z wodorostów można znaleźć w niektórych szamponach, a ponadto uzdrowiska używają teraz wodorostów do okładów na ciało, kąpieli i twarzy, aby uzyskać zdrową, świecącą skórę).

To tylko bardzo krótka lista bardziej popularnych jadalnych wodorostów:

Algi brunatne: Arame, Hikiji, Kombu (Kelp), Wakame Algi czerwone: Coralline, Dulse, Nori (Lavera), Agar agar (Kanten) Algi zielone: Chlorella, Spirulina

Korzyści zdrowotne płynące z wodorostów

Wodorosty oferują najszerszy zakres minerałów ze wszystkich produktów spożywczych i są doskonałym źródłem witaminy K, witamin z grupy B: folianu, ryboflawiny i kwasu pantotenowego, a także doskonałym źródłem magnezu, żelaza, wapnia i jodu. Ponadto zawierają znaczne ilości lignanów, czyli związków roślinnych o właściwościach przeciwnowotworowych.

Jeśli nadal nie jesteś przekonany, oto 6 doskonałych powodów, dla których powinieneś jeść więcej wodorostów:

1. Zdrowie jelit

Naukowcy zbadali, że substancja znajdująca się w brązowych wodorostach zwana fukoksantyną pomaga zmniejszyć budowanie tłuszczów w naszym organizmie. To nie tylko pomaga nam rzucić trochę wagi, ale również odkryto, że pomaga w dobrym trawieniu. Alginat-kolejny związek występujący w wodorostach morskich, udowodniono, że chroni ściany jelit naszego organizmu poprzez wzmocnienie śluzu. Pomaga również spowolnić trawienie, co z kolei pomaga nam czuć się pełnym na dłużej.

2. Obniża ciśnienie krwi i poprawia zdrowie serca

Kwasy tłuszczowe i białka nie są po prostu znaleźć w rybach, ale są one również znaleźć w obfitości w wodorostów morskich, co jest niezbędne do zmniejszenia stanu zapalnego i pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Jest również bogaty w błonnik, który jest pomocny w zmniejszaniu ryzyka udaru. Jeśli szukasz, aby poprawić swój układ sercowo-naczyniowy, a następnie wodorosty jest ostatecznym żywności, aby włączyć do swojej diety.

3. Pomaga regulować poziom hormonów i zapobiega rakowi piersi

Badania pokazują, że wodorosty moduluje produkcję estrogenów i mniej estrogenów kobieta ma w jej systemie, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi. Plus, to superfood ma fukoidan, inny związek, który jest znany do walki z wirusami, i co ciekawe, ma działanie anty-rakowe.

4. Zdrowie tarczycy i utrata wagi

Ponieważ wodorosty są bogate w jod, ta roślina morska została udowodniona, aby utrzymać funkcję tarczycy zdrowe, co z kolei równoważy produkcję hormonów. Niektórzy z nas mogą wiedzieć, że nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy powoduje zmęczenie, wysoki poziom cholesterolu i trudności w utracie wagi, a w ciężkich przypadkach może prowadzić do wola, zaburzenia funkcji mózgu i kołatania serca.

Kelpy to brązowe wodorosty morskie, które zawierają wysokie stężenie jodu. Są one tradycyjnie stosowane w leczeniu wola, które jest stanem zapalnym tarczycy.

5. Pomaga naszemu organizmowi w detoksykacji

Wszyscy jesteśmy świadomi, że wodorosty są roślinami i ma chlorofil. Teraz, ta potężna substancja, która jest odpowiedzialna za zielony kolor wodorostów również pomaga naszemu organizmowi usunąć toksyny metali ciężkich z codziennego spożycia. Posiada również alginian sodu (inaczej nazywany alginem), który absorbuje toksyny z naszego przewodu pokarmowego.

Poprzez spożywanie wodorostów z surową rybą, japońska kultura zapewnia, że są one również chronione przed skażeniem metalami ciężkimi i promieniowaniem.

6. Poprawia energię i wzmacnia odporność

Wodorosty pomaga promować produkcję białych krwinek, które są odpowiedzialne za zwalczanie bakterii i wirusów, które powodują infekcje. Pomaga również zwiększyć odporność, ponieważ promuje zdrowy wzrost flory jelitowej, co jak wszyscy wiemy, że kiedy jelita są zdrowe, więc byłby nasz układ odpornościowy.

Najlepsze sposoby na jedzenie wodorostów

Nie ma powodu, dla którego nie powinniśmy być w stanie cieszyć się korzyściami zdrowotnymi płynącymi z jedzenia tego morskiego superfood. Istnieje kilka sposobów, które można włączyć wodorosty do swojej diety oprócz tradycyjnego sushi.

Oto kilka sugestii na temat tego, jak można włączyć wodorosty do swojej diety:

    Zupa: Kombu to rodzaj kelpu, który jest szeroko stosowany jako bulion do zupy miso. Sałatki: Wodorosty mogą być używane jako substytut sałaty i szpinaku i mogą być świetnym dodatkiem do twojej sałatki. Napoje: Herbata Kombu jest powszechnie pita przez Japończyków od lat. Jest ona również używana jako tonik, który pomaga pozbyć się kaca i może również pomóc jako napój podnoszący na duchu. Suplementy: Chlorella i spirulina w formie proszku mogą być włączone do twoich smoothies dla dodatkowego zastrzyku chlorofilu i witamin z grupy B.

Źródła: https://realfoodswitch.com/fruits-vegetables-nuts-and-seeds/eat-seaweed-10-ways-boost-energy-sea-veggies/ https://www.motherearthnews.com/natural-health/health-benefits-kelp-zmaz99aszsto.aspx

Niektóre z linków, które zamieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i to, że mam dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie ze względu na prowizję, którą można zarobić.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej

Dariusz Balewski

Redakcja qqweb.pl

Portal poświęcony zdrowemu stylowi życia

Czy warto skorzystać z wyciskarek marki Cooksense?
Dlaczego warto pić świeże soki?
Jak działają wyciskarki?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko na naszym portalu

kontakt@qqweb.pl