Co to jest antyoksydant?

 

Czy wiesz, że istnieje "ciemna strona" tlenu, która może być szkodliwa dla Twojego zdrowia? Dowiedz się, w jaki sposób naturalne antyoksydanty mogą zneutralizować potencjalne szkody wyrządzone przez utlenianie.

 

Czym jest utlenianie?

Cała nasza istota, każda komórka naszego ciała, potrzebuje tlenu, aby pomóc uwolnić energię z pożywienia, które spożywamy. Czy to z białek, węglowodanów czy tłuszczów. W procesie tym powstaje produkt uboczny zwany "utlenianiem".

Podczas gdy tlen jest niezbędny do życia, utlenianie jest "ciemną stroną" tlenu, o której większość ludzi nie wie. Tlen jest reaktywny chemicznie i w normalnych reakcjach biochemicznych może stać się niestabilny. Utlenia on sąsiednie cząsteczki, powodując ich niestabilność. Jest to ten sam proces, który powoduje rdzewienie żelaza lub brązowienie przekrojonego jabłka, tylko przez samo wystawienie go na działanie tlenu.

W ten sam sposób tlen może powodować "rdzewienie" w naszym organizmie, co jest przyczyną wielu chorób zwyrodnieniowych.

Jeśli utlenianie może zardzewieć na tak mocnym materiale jak żelazo, to wyobraź sobie, jakie szkody wyrządza naszemu wrażliwemu ciału. Ale dzięki Bogu, istnieje przepis, aby przeciwdziałać tej korozji.

 

Co to jest wolny rodnik?

Utlenianie jest procesem interakcji pomiędzy tlenem i pewnymi substancjami, które powodują utratę jednego elektronu w cząsteczkach, powodując ich niestabilność i gwałtowność. Aby się ustabilizować, wpada on w szał, atakując sąsiednie komórki, rozrywając je i kradnąc ich elektrony.

Te utleniacze są żrące i nazywane są wolnymi rodnikami. Jak zły facet, to idzie wokół wandalizmu i powodując uszkodzenia komórkowe w zdrowych komórkach, co powoduje stres oksydacyjny.

Te wolne rodniki, jeśli pozostawić roaming rampant w organizmie bez kontroli, spowoduje pogorszenie komórek i zniszczenie, a ostatecznie doprowadzić do chorób zwyrodnieniowych. Niektóre z chorób, które są bezpośrednim wynikiem tego wroga to udar mózgu, zapalenie tętnic, zapalenie stawów, zwyrodnienie plamki żółtej, choroba Alzheimera i wiele innych. Powodujące raka wolne rodniki nazywane są rakotwórczymi.

 

Co to jest antyoksydant?

Antyoksydanty to cząsteczki, które mają kilka elektronów, które mogą być łatwo odłączone bez bycia niestabilnymi. Oddają one elektrony wolnym rodnikom, którym brakuje jednego elektronu, neutralizując je w ten sposób i czyniąc nieszkodliwymi.

Ciało, które dał nam Bóg, może produkować własne antyoksydanty. Jednakże, jeśli ciało jest stale atakowane przez wolne rodniki szybciej niż naturalna produkcja antyoksydantów, dochodzi do zniszczenia.

Aby pomóc naszemu ciału w utrzymaniu pełnego "zbiornika antyoksydantów", tak abyśmy mogli łatwo przeciwdziałać utlenianiu, możemy dostarczać naszemu ciału pokarmy bogate w antyoksydanty.

 

Co powoduje powstawanie wolnych rodników?

W naszym nowoczesnym życiu, szczególnie w mieście, jesteśmy nieustannie atakowani przez wolne rodniki, gdziekolwiek się udajemy i w każdej rzeczy, którą robimy.

  • Zanieczyszczenie powietrza Zanieczyszczenia powietrza takie jak dym papierosowy, spaliny samochodowe, dym z grilla, opary chemiczne, toksyczne opary śmieci, wszystkie zawierają ozon, dwutlenek azotu, tlenek węgla, dwutlenek siarki i inne cząsteczki węglowodorów, które generują ogromną ilość wolnych rodników. Te narażenia są związane z astmą, zapaleniem oskrzeli, atakami serca, a nawet rakiem.
  • Zanieczyszczenie żywności i wody Tysiące różnych substancji chemicznych zanieczyszcza nasze zasoby wodne. Ponadto, istnieją metale ciężkie, takie jak ołów, kadm i aluminium, które są niebezpieczne dla naszego mózgu, powodując chorobę Alzheimera lub demencję. Nie lepiej jest z naszą żywnością, w której znajdują się różnego rodzaju pestycydy, herbicydy, środki grzybobójcze, konserwanty żywności, chemikalia i wiele innych niebezpiecznych substancji, które stanowią potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
  • Środowisko Obróć się za każdym rogiem, a będziesz miał do czynienia z wszelkiego rodzaju źródłami produkującymi wolne rodniki. Kurz, brud, pasożyty, bakterie, wirusy, drożdże, środki grzybobójcze, a nawet zużyte powietrze w naszych domach wypełniają nasze płuca tą destrukcyjną materią.
  • Nadmierne światło słoneczne Umiarkowane światło słoneczne jest niezbędne i dostarcza naszemu organizmowi potrzebnej witaminy D. Nadmierna ekspozycja na promieniowanie UVA i UVB może zwiększyć produkcję wolnych rodników w skórze, powodując utlenianie komórek skóry, co prowadzi do raka skóry. Stosowane przez Ciebie filtry przeciwsłoneczne chronią Cię głównie przed UVB, pozwalając Ci dłużej przebywać na słońcu i nie doznać poparzeń słonecznych. Jednak w bardzo niewielkim stopniu chroni przed promieniowaniem UVA, które powoduje więcej szkód.
  • Produkty drobiowe Pozostałości antybiotyków i liczne związki weterynaryjne są powszechnie spotykane w komercyjnych produktach drobiowych. Znajdują się one w kurczaku, wołowinie, wieprzowinie, indyku, rybach hodowlanych i produktach mlecznych.
  • Leki i narkotyki Chemioterapia i radioterapia powodują zwiększenie utleniania w organizmie w celu zabicia komórek nowotworowych. To, co również robi, to zabija normalne komórki wraz z nim. Wszelkie leki, które dostają się do naszego organizmu, czy to doustnie czy w zastrzykach, są uważane za substancje obce. Nasze ciało pracuje bardzo ciężko, aby je zmetabolizować i wyeliminować, co powoduje zwiększony stres, który powoduje utlenianie. To dlatego, zwykle występuje "efekt uboczny" każdego leku, który przyjmujemy.
  • Nadmierny stres Stres emocjonalny może zwiększyć poziom wolnych rodników w naszym organizmie. Śmierć bliskiej osoby, rozwód, problemy finansowe, praca i presja osobista mogą przyczynić się do komplikacji związanych z utlenianiem w naszym organizmie. Twój organizm może być w stanie tolerować krótki okres stresu, ale przedłużający się i nadmiernie stresujący okres może spowodować poważne szkody dla Twojego zdrowia.
  • Nadmierny wysiłek fizyczny Umiarkowane ćwiczenia fizyczne są konieczne, a nawet korzystne dla Twojego organizmu. Jednak osoby, które ćwiczą nadmiernie, ryzykują wzrost poziomu utleniania w organizmie. Nadmierne ćwiczenia bez równoważenia ich przeciwutleniaczami znacznie zwiększają ilość wolnych rodników, co jest szkodliwe i niszczące.

 

W książce "What Your Doctor Doesn't Know About Nutritional Medicine May Be Killing You", Dr Ray D. Strand powiedział, że:

Wszyscy wiemy, że tlen jest niezbędny dla samego życia. Jednak tlen jest również z natury niebezpieczny dla naszej egzystencji. Jest to znane jako paradoks tlenu. Badania naukowe wykazały ponad wszelką wątpliwość, że stres oksydacyjny, czyli uszkodzenie komórek przez wolne rodniki, jest główną przyczyną ponad siedemdziesięciu przewlekłych chorób zwyrodnieniowych. Ten sam proces, który powoduje rdzewienie żelaza lub brązowienie przekrojonego jabłka, jest podstawowym czynnikiem inicjującym choroby takie jak choroba wieńcowa, rak, udar, zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, demencja Alzheimera i zwyrodnienie plamki żółtej. To prawda: tak naprawdę rdzewiejemy od wewnątrz. Każda wymieniona przeze mnie przewlekła choroba zwyrodnieniowa jest bezpośrednim skutkiem toksycznego działania tlenu. W rzeczywistości stres oksydacyjny jest główną teorią leżącą u podstaw samego procesu starzenia się. Dodatkowo, nasze ciała są nieustannie atakowane przez armię zanieczyszczeń znajdujących się w powietrzu, żywności i wodzie. Nasz przepełniony stresem styl życia również zbiera żniwo. Jeśli nie przeciwdziałamy tym procesom, rezultatem jest zniszczenie komórek, a w końcu choroba.

Przeciwdziałanie stresowi oksydacyjnemu za pomocą pokarmów bogatych w antyoksydanty

Istnieją tysiące antyoksydantów, które możemy uzyskać w formie fitoskładników, które znajdują się w całej żywności natury, w owocach i warzywach.

Jeśli tylko dodasz do swojej codziennej diety kilka porcji pokarmów bogatych w antyoksydanty, Twój organizm będzie wiedział, jak w pełni wykorzystać każdy z nich. Antyoksydanty będą poruszać się w krwiobiegu, jak drużyna SWAT, szukając wolnych rodników i neutralizując je, czyniąc je nieszkodliwymi.

Zasadą jest spożywanie asortymentu świeżych owoców i warzyw w kolorach "tęczy". Im głębszy kolor, tym bogatsza zawartość przeciwutleniaczy. Kilka przykładów:

  • Czerwone Czerwone jabłka, czereśnie, grejpfruty, czerwone winogrona, maliny, czerwone śliwki, truskawki, pomidory, arbuz.
  • Ciemnozielone Szparagi, zielone papryki, brokuły, ogórki, zielone winogrona, zielona fasola, jarmuż, pory, gorczyca, groszek, szpinak.
  • Jasnozielony do żółtego Kiełki lucerny, zielone jabłka, awokado, banany, żółte papryczki, kapusta, kalafior, seler, kiwi, cytryny, sałata, limonki, cebula, ananas, cukinia.
  • Pomarańczowy Morele, pomarańczowe papryki, kantalupa, marchew, mango, pomarańcze, papaja, dynia, słodkie ziemniaki.
  • Niebiesko-purpurowy Buraki, jeżyny, jagody, czerwona kapusta, czereśnie, porzeczki, bakłażany, fioletowe winogrona, czerwona cebula, fioletowe śliwki.

Jeśli śledziłeś moją stronę, zobaczysz, że niemożliwe jest uniknięcie utleniania i wolnych rodników, gdy jesteśmy jeszcze na tym świecie. Nie możemy bać się tego, co jest na zewnątrz, bo to pozbawi nas możliwości normalnego życia.

Najlepszą rzeczą do zrobienia dla nas jest ciągłe utrzymywanie naszych antyoksydantów na optymalnym poziomie, aby utrzymać system odpornościowy i obronny naszego ciała w stanie tip-top.

Badania po badaniach wykazały, że osoby z najwyższym spożyciem owoców i warzyw mają znacznie zmniejszone ryzyko rozwoju wielu z tych chorób zwyrodnieniowych.

Owoce i warzywa nie tylko zapobiegają chorobom, ale również mogą naprawić szkody, które już wystąpiły w organizmie poprzez odwrócenie uszkodzeń komórek. Ta strona trzyma cię za rękę, gdy idziesz tą drogą do zdrowszego nowego ciebie.

Dariusz Balewski

Redakcja qqweb.pl

Portal poświęcony zdrowemu stylowi życia

Czy warto skorzystać z wyciskarek marki Cooksense?
Dlaczego warto pić świeże soki?
Jak działają wyciskarki?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko na naszym portalu

kontakt@qqweb.pl