Czy edamame jest dla ciebie szkodliwa? Przerażające fakty, zanim zjesz go ponownie!

Czy edamame jest dla ciebie szkodliwa? Przerażające fakty, zanim zjesz go ponownie!

Ostatnia aktualizacja 13.04.2019 r.

Na rynku istnieje wiele rodzajów zielonych warzyw. Ilekroć lekarz zaleca osobie podjęcie zielonych warzyw, ludzie zazwyczaj myślą tylko o ogórku i fasoli szparagowej oraz niektórych formach warzyw liściastych. Wśród tych zielonych warzyw znajduje się ten jeden tak zwany Edamame.

 

Co to jest Edamame?

Edamame to młoda soja zbierana zanim ziarna zdążyły stwardnieć. Jest to najczęściej spotykane w kuchniach Chin, Japonii, Korei i Hawajów. Można je kupić w łupinach lub w strąkach, świeże lub mrożone. Zwykle zbiera się ją ręcznie, a niektórzy wolą ją gotowaną na parze z dodatkiem soli. To sprawia, że jest bardziej preferowane do jedzenia, jak jego korzyści zdrowotne są również to, co ludzie potrzebują.

Wartość odżywcza

Edamame to bezglutenowa i niskokaloryczna fasola, która nie zawiera cholesterolu i jest doskonałym źródłem potrzebnych organizmowi witamin, takich jak białko, żelazo i wapń. Nauczono nas, że spożywanie wszelkiego rodzaju owoców i warzyw może przynieść zdrowe samopoczucie.

Ponadto, edamame udowodniło w wielu badaniach, że zwiększenie jego spożycia może zmniejszyć ryzyko otyłości i ogólnej śmiertelności, cukrzycy, chorób serca, a także sprzyja zdrowej cerze i włosom, zwiększonej energii, ogólnej niższej wadze.

edamame

Fitoestrogeny

Edamame wykazało poprzez różne badania, że ma wiele korzyści dla zdrowia. W rzeczywistości, zawiera fitoestrogeny, że udowodniono, aby zmniejszyć ryzyko osteoporozy, podczas gdy wapń i magnez w soi może pomóc zmniejszyć objawy PMS, regulować poziom cukru we krwi i zapobiec migrenowym bólom głowy.

Spożywanie soi wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia kilku chorób związanych z wiekiem i stylem życia oraz poprawą ogólnego stanu zdrowia. To powinno być wprowadzone do wielu, aby skorzystać z.

 

Surowy sezam jest trujący

Chociaż wiele roślin są zdecydowanie bezpieczne do jedzenia, nawet gdy jest surowy, soi, a zwłaszcza edamame nie są jednym z nich, ponieważ niektóre z jego składników, które znajdują się w surowej soi może spowodować osobę tak mało, jak krótkoterminowe problemy trawienne i tyle, jak długoterminowe problemy zdrowotne.

Z tych powodów jest wysoce sugerowane, jeśli nie narzucone, że powinien być gotowane lub fermentowane, ponieważ neutralizuje niektóre z negatywnych skutków ubocznych surowej soi może spowodować na zdrowie osoby.

 

Soja produkowana w USA jest GMO

Obecnie istnieje tzw. soja GMO, czyli soja modyfikowana genetycznie. Jest to soja, która ma swoje DNA wprowadzone do technik inżynierii genetycznej. Technika ta została wprowadzona przez firmę Monsanto, chociaż nie wszystkie soje zostały poddane GMO, technika ta może być szkodliwa dla konsumentów.

W krajach, w których żywność nie jest skażona przez GMO, spożywanie edamame od czasu do czasu nie powinno stanowić problemu, ale nadal zachowaj umiar!

 

Ryzyko związane z pestycydami

Jedyną toksyczną substancją, która jest celowo uwalniana do naszego środowiska w celu zabicia określonych istot żywych, są pestycydy. Obejmują one substancje zabijające chwasty (herbicydy), owady (insektycydy), grzyby (fungicydy), gryzonie (rodentycydy) i inne. Stosowanie tych pestycydów jest już normą nie tylko wśród rolników, ale także w domach, parkach, szkołach, budynkach, lasach i na drogach.

W zasadzie można je znaleźć prawie wszędzie. Z powodu stosowania tych toksycznych pestycydów, chemikalia te znajdują się również w powietrzu, którym oddychamy, w żywności, którą spożywamy i w wodzie, którą pijemy. Niektórzy rolnicy, którzy na rozległych obszarach uprawiają tzw. edamame, używają tych pestycydów, aby pomóc im pozbyć się szkodników, które szkodzą ich uprawom.

 

Ryzyko zachorowania na raka piersi

Według badań, edamame zawiera izoflawony, które mogą hamować receptory estrogenowe w organizmie, co zakłóca naturalną funkcję estrogenów w organizmie.

Badania wykazały, że izoflawony sojowe mogą powodować raka piersi. Może to znacznie zwiększyć proliferację komórek nabłonka w ludzkich piersiach, które mogą stać się rakowe.

Inne badania wykazały, że soja jest substancją zaburzającą gospodarkę hormonalną i może być szkodliwa dla kobiet w ciąży, planujących ciążę lub karmiących piersią.

 

Wniosek

Edamame w umiarkowanych ilościach, raz na jakiś czas, posypane w sałatkach może być prawdopodobnie w porządku. Ale ostatnio stał się trendem, gdzie jest sprzedawany w dużych torbach jako przekąski. Ludzie zaczynają jeść edamame przez torby, zakładając, że jest to zielone i zdrowe.

W oparciu o ten jeden fakt, że soja może być substancją zaburzającą gospodarkę hormonalną, sprawia, że edamame nie jest pokarmem, który można spożywać jako "zdrową przekąskę". Nie ma potrzeby, aby wyrzucić te mrożone edamame masz w swojej zamrażarce, jeść je oszczędnie, ale zacząć szukać innych bardziej zdrowych przekąsek.

Dariusz Balewski

Redakcja qqweb.pl

Portal poświęcony zdrowemu stylowi życia

Czy warto skorzystać z wyciskarek marki Cooksense?
Dlaczego warto pić świeże soki?
Jak działają wyciskarki?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko na naszym portalu

kontakt@qqweb.pl