Dlaczego napoje bezalkoholowe są złe i szkodliwe dla zdrowia?

Dlaczego napoje bezalkoholowe są złe i szkodliwe dla zdrowia?

Ostatnia aktualizacja na 4 LUTEGO 2019

UJAWNIONE!!!

Odkryj prawdę o składnikach napojów bezalkoholowych popularnych marek.

Wabik napojów bezalkoholowych

"Napoje bezalkoholowe" to termin używany w odniesieniu do napojów, które nie zawierają alkoholu ("twardych" trunków). Jeśli naprawdę wiesz, jaka jest zawartość napojów bezalkoholowych, nie pomyślałbyś, że są one "miękkie". Są one naprawdę "twarde" dla Twojego zdrowia.

Napoje bezalkoholowe stały się częścią współczesnego życia, szczególnie w dużych miastach na całym świecie. Szczególnie przemawiają do młodego pokolenia, które pije napoje bezalkoholowe zamiast wody.

Reklamy napojów bezalkoholowych skierowane są do młodych ludzi, którzy nie są świadomi szkód, jakie te napoje mogą wyrządzić ich organizmom. Nic dziwnego, że ludzie kochają pić napoje bezalkoholowe też - dają one orzeźwiające uczucie i wydają się gasić pragnienie w upalny dzień. Automaty vendingowe ułatwiają "zabijanie".

Jeśli pijesz regularnie napoje bezalkoholowe/gazowane, błagam cię, zatrzymaj się i przeczytaj, co wkładasz do swojego organizmu. Zrozum, co zawierają te napoje bezalkoholowe.

Składniki napojów bezalkoholowych

Cukier

Większość napojów bezalkoholowych zawiera duże ilości rafinowanego cukru, nawet do 15 łyżeczek w puszce o pojemności 325 ml. Jedna puszka dziennie dostarcza więcej cukru niż jest to konieczne dla organizmu.

Cukier niszczy zęby, zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca, niestrawność i problemy skórne. Ponieważ cukier dostaje się do krwiobiegu i gwałtownie podnosi poziom cukru, powoduje sytuację uzależnienia, w której organizm domaga się stałego dopływu cukru, aby utrzymać jego poziom. To sprawia, że ciągle masz ochotę na więcej, tworząc błędne koło, które sprawia, że wpadasz w nałóg.

Sztuczne słodziki

Napoje bezalkoholowe w przebraniu "dietetycznej wody sodowej" lub "wody z tonikiem" zawierają substancje słodzące o obniżonej kaloryczności, takie jak aspartam, acesulfam-K, sacharyna lub sukraloza.

    Aspartam jest 200 razy słodszy od cukru, więc do słodzenia napojów bezalkoholowych używa się go bardzo niewiele. Wprawdzie poprawia on smak napoju, ale powoduje też liczne niepożądane skutki uboczne. Powszechne dolegliwości to migrena, utrata pamięci, zaburzenia emocjonalne, nieostre widzenie, dzwonienie w uszach, kołatanie serca i duszności. Acesulfam-K (Ace-K) jest 100-200 razy słodszy od cukru, z lekkim gorzkim posmakiem. Wstępne badania wykazały, że substancja ta może być rakotwórcza. Mimo że dokładne badania nie są jeszcze zakończone, istnieją powody, aby uważać, aby nie spożywać tego związku, ponieważ testy na zwierzętach laboratoryjnych wykazały szybki wzrost guzów nowotworowych. Sacharyna jest nieodżywczym środkiem słodzącym, który jest 300 razy słodszy od cukru. Udowodniono, że powoduje raka pęcherza moczowego i jest zakazana w Kanadzie, Nowej Zelandii i kilku krajach europejskich. Sacharyna jest obecna w Pepsi Diet, Diet Coke i Diet Sarsi.

Kofeina

Kofeina jest uzależniającym narkotykiem, który wzmacnia smak napojów gazowanych. Sztucznie stymuluje układ nerwowy i zwiększa częstość akcji serca. Po spożyciu może tymczasowo pobudzać intelekt i zmniejszać zmęczenie.

Nadmierna stymulacja pozbawia organizm energii życiowej, ponieważ zmaga się on z toksynami, które dostają się do krwiobiegu. Nadmierne spożycie kofeiny jest związane z nowotworami pęcherza moczowego i żołądka, podwyższonym ciśnieniem krwi i nasileniem objawów cukrzycy. Co najgorsze, może nawet przyczyniać się do powstawania wad wrodzonych u dzieci.

Picie napojów bezalkoholowych po wysiłku fizycznym może powodować utratę wapnia i potasu, co z kolei może być przyczyną obolałych mięśni i opóźnionego czasu regeneracji po ćwiczeniach.

Kwasy

Większość napojów bezalkoholowych zawiera kwasy, takie jak kwas cytrynowy, fosforowy, jabłkowy lub winowy. To właśnie te kwasy nadają napojom orzeźwiające "ukłucie", a jednocześnie zachowują "jakość" i słodycz napoju.

Przeprowadzono badania, w których wyrwane ludzkie zęby umieszczono w napojach typu cola. W ciągu dwóch dni zęby stały się bardzo miękkie, a powierzchnia szkliwa straciła wiele ze swojego wapnia.

Jeśli myślisz, że szczotkowałbyś zęby po wypiciu napojów bezalkoholowych, posłuchaj tego: Szczotkowanie zębów po wypiciu kwaśnego napoju bezalkoholowego może zwiększyć uszkodzenia szkliwa zębów, a także rozpuszczenie w dół linii dziąseł.

Wiele chorób rozwija się w kwaśnym środowisku. Na przykład, kwas fosforowy zaburza stosunek wapnia do fosforu w organizmie i szybko rozpuszcza wapń, powodując przedwczesną osteoporozę. Ten sam kwas spala ludzkie wnętrze.

Rozważ to, kwas fosforowy jest używany do usuwania rdzy z chromu i do czyszczenia złączy akumulatorów samochodowych. Wyobraź sobie, jakie straszne rzeczy te kwasy robią z twoim ciałem, a ja jeszcze nie jestem nawet w połowie drogi.

Kwaśny stan krwi osłabia system odpornościowy, powoduje stany zapalne, bóle głowy, zaostrza cukrzycę i wiele innych chorób. Niektóre komórki umierają w tym kwaśnym stanie, ale niektóre komórki faktycznie próbują się przystosować, aby przetrwać, stając się nienormalnymi złośliwymi komórkami.

Badania wykazały, że aby zneutralizować szklankę coli, musiałbyś wypić 32 szklanki wody alkalicznej o wysokim pH.

Oto lista wartości pH w napojach bezalkoholowych, aby pokazać Ci, jak alarmująco kwaśne są te napoje. Ludzka krew ma wartość pH w zakresie od 7,3 do 7,45. Wszystko poniżej pH 5,5 zacznie rozpuszczać szkliwo Twoich zębów i będzie miało bardzo niekorzystny wpływ na organizm.

Dwutlenek węgla

Napoje gazowane są wytwarzane poprzez wstrzykiwanie dwutlenku węgla do wody pod ciśnieniem. Im więcej dwutlenku węgla, tym niższe jest pH, tym bardziej kwaśny staje się napój, tym bardziej gazowany.

Wszyscy wiemy, że dwutlenek węgla jest produktem odpadowym wydychanym przez człowieka. Nie potrzebujemy dwutlenku węgla, więc dlaczego przyjmujemy go pijąc napoje bezalkoholowe? Zbyt duża ilość dwutlenku węgla zabija zdrowe komórki. Martwe komórki powodują powstawanie kwaśnego środowiska. Jak wspomniano powyżej, w kwaśnym środowisku niektóre komórki mogą przetrwać, przekształcając się w nieprawidłowe komórki złośliwe.

Konserwanty

Środki konserwujące dodaje się do napojów bezalkoholowych, aby zapobiec ich psuciu się i przedłużyć okres przydatności do spożycia. Warunki i czas przechowywania mogą wpływać na smak i aromat, a konserwanty pomagają je zachować.

Na etykietach mogą być wymienione jako "dozwolone środki konserwujące", ale ich przekroczona ilość może spowodować nieopisaną ilość problemów zdrowotnych.

    Benzoesan sodu (a.k.a. kwas benzoesowy) jest obecny w większości napojów bezalkoholowych. Ten związek chemiczny jest znany z wywoływania astmy, wysypki i nadpobudliwości. Dwutlenek siarki jest również stosowany w niektórych napojach bezalkoholowych w celu ochrony koloru np. gazowanego soku cytrynowego przed brązowieniem. Ta substancja chemiczna jest używana do przemysłowego wybielania. Jest on tak toksyczny, że powtarzające się narażenie na jego działanie może powodować omdlenia, wysypki skórne, obrzęki, ucisk w klatce piersiowej, wstrząs, śpiączkę, a nawet śmierć.

Sztuczne środki aromatyzujące i barwniki

Sztuczne aromaty są powszechnie stosowane w produkcji napojów bezalkoholowych, aby nadać każdemu smakowi jego charakterystyczny smak. Mają one negatywny wpływ na dzieci nadpobudliwe i muszą być wyeliminowane z ich diety.

    Tartrazyna jest pomarańczowo-żółtawym barwnikiem do napojów, który jest zakazany w Norwegii i Finlandii. Może powodować reakcje alergiczne, takie jak wysypki skórne, obrzęki, nadmierne wydzielanie śluzu i przekrwione oczy. Karmoizyna to czerwonawy barwnik do napojów, który jest zakazany w USA i Kanadzie. Może powodować reakcje alergiczne, zatrucia pokarmowe, a nawet raka. Błękit brylantowy to kolejny środek powodujący raka, który jest obecnie zakazany w wielu krajach rozwiniętych. Niestety, w moim kraju jest on nadal używany do produkcji napojów bezalkoholowych. Ta substancja chemiczna może powodować uszkodzenia chromosomalne i reakcje alergiczne.

Sód

Większość napojów bezalkoholowych zawiera pewną ilość nieorganicznego sodu. Sód jest używany jako środek emulgujący, stabilizujący i zagęszczający, aby zapewnić równomierne rozprowadzenie zawartości napojów. Nadmierne spożycie nieorganicznego sodu zagęszcza i usztywnia tętnice, prowadząc do udaru mózgu, niewydolności serca, wysokiego ciśnienia krwi i wielu innych chorób.

Co robimy?

Czy muszę mówić więcej? Przeprowadzenie tych badań dało mi poważny wstrząs. To smutne, że rząd pozwala na produkcję tych zabójczych napojów. To jest jeszcze smutniejsze, że wielu ludzi, których znam, nadal pije napoje bezalkoholowe jak wodę, myśląc, że "potrzebują tego", aby utrzymać je w stanie uśpienia, westchnienie.

Zrób sobie i mnie ogromną przysługę - proszę, ogranicz lub przestań pić wszelkie formy napojów gazowanych. Zamiast tego sięgnij po zdrowe, świeże soki owocowe i warzywne, jeśli cenisz swoje zdrowie. Zacznij już dziś, nie jest jeszcze za późno. Możesz jeszcze odwrócić szkody już wyrządzone Twojemu ciału, robiąc pierwszy krok, aby dowiedzieć się, co jest dla Ciebie korzystne. Zdecyduj się na zdrowe życie.

Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Pamiętaj jednak, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie z powodu prowizji, którą można uzyskać.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej
Pokaż komentarze (4)

Dariusz Balewski

Redakcja qqweb.pl

Portal poświęcony zdrowemu stylowi życia

Czy warto skorzystać z wyciskarek marki Cooksense?
Dlaczego warto pić świeże soki?
Jak działają wyciskarki?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko na naszym portalu

kontakt@qqweb.pl