Dlaczego przetworzone mięso jest dla ciebie złe i jak zwiększa ryzyko zachorowania na raka!

Dlaczego przetworzone mięso jest dla ciebie złe i jak zwiększa ryzyko zachorowania na raka!

Ostatnia aktualizacja 1 KWIETNIA 2019 r.

Przetworzone i peklowane mięsa są ogólnoświatową winną przyjemnością, ale coraz więcej badań wykazuje, że przetworzone mięso jest dla ciebie złe ze względu na ich rakotwórcze składniki.

Niezależnie od tego, czy jest to pizza, tacos, bekon, hot-dogi czy wszelkiego rodzaju kiełbasy ... Po prostu wydaje się, że mamy "coś" do przetworzonego mięsa, a może to coś wyryte w naszej pamięci genetycznej. W końcu ludzkość już od tysięcy lat stosuje różne procesy peklowania, aby konserwować mięso!1

Jednak im więcej dowiadujemy się na ten temat, tym jaśniejsze staje się, że bekon i salami mogą w rzeczywistości skracać twoje życie, jeden kęs na raz.

Jedzenie zaledwie 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka o 18%!

W rzeczywistości, oświadczenie agencji badawczej Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) sklasyfikowało przetworzone mięso jako rakotwórcze (powodujące raka). Stwierdzono, że spożywanie 50 gramów dziennie przetworzonego mięsa (czyli około 1-2 kiełbasek) zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 18 procent. Yikes!!!

W tym artykule omówimy wszystko, co musisz wiedzieć, aby pomóc ci dokonać świadomego wyboru, gdzie stoisz w tej sprawie.

mięso

Co to jest mięso przetworzone i peklowane?

Mięso przetworzone to ogólny termin określający mięso, które zostało w jakiś sposób zmodyfikowane, aby lepiej smakowało i/lub miało dłuższy okres przydatności do spożycia.

Na przykład, peklowanie (dodawanie soli i innych dodatków), suszenie, wędzenie i fermentacja są jednymi z najczęściej stosowanych metod przetwarzania mięsa.

Niektóre z najpopularniejszych przetworzonych mięs to:

  • Bekon Szynka wołowa Bologna Mięso w puszkach Mięso suszone Szynka Hot dog Mięso obiadowe Salami Ryby solone Mięso wędzone Kiełbasy

Mięso przetworzone to mięso, które zostało poddane peklowaniu, soleniu, fermentacji, wędzeniu i innym modyfikacjom mającym na celu poprawę trwałości, smaku i wyglądu.

Do przetworzonego mięsa dodaje się różne sole, przyprawy, azotany i azotyny, a także inne substancje (naturalne i nie tylko) w celu nadania smaku i zakonserwowania. Ogólnym celem jest usunięcie wilgoci z żywności, tak aby nie mogły się w niej rozwijać bakterie.

Co to jest mięso delikatesowe?

Mięso delikatesowe to wstępnie ugotowane lub peklowane mięso, które zostało pokrojone i przygotowane do kanapek i innych lekkich posiłków. Czasami nazywa się je również mięsem kanapkowym, obiadowym, wędlinami lub wędlinami w plasterkach.

Mięso delikatesowe można podzielić na całe kawałki, mięso podzielone na części lub uformowane, a także na mięso przetworzone.

Czy mięso delikatesowe jest niezdrowe?

Mięso delikatesowe zalicza się do mięs przetworzonych. Ten artykuł wyjaśnia, czym dokładnie jest mięso przetworzone i dlaczego należy unikać jego spożywania. Mięso delikatesowe to tylko kilka rodzajów tego przetworzonego i peklowanego mięsa. Tak więc, tak, mięso delikatesowe jest niezdrowe i nie powinno być często spożywane.

Co sprawia, że przetworzone mięso jest rakotwórcze?

BHA (Butylated hydroxyanisole) i BHT (Butylated hydroxytoluene)

BHA i BHT to dodatki do żywności, które są stosowane jako środek konserwujący, zapobiegający psuciu się żywności. Są one dodawane do przetworzonego mięsa, aby zapobiec utlenianiu się olejów w mięsie i ich jełczeniu. Utlenianie wpływa na smak, kolor i zapach żywności, zmniejszając jej atrakcyjność dla konsumentów.

Różne organizacje zdrowotne wyraziły obawy, że BHA jest możliwym czynnikiem rakotwórczym dla ludzi i zaburza gospodarkę hormonalną.

BHT został powiązany ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka u myszy laboratoryjnych. Długotrwałe narażenie na wysokie dawki BHT jest toksyczne, powodując problemy z wątrobą, tarczycą i nerkami, wpływając na czynność płuc i krzepliwość krwi.

BHT może promować wzrost guzów, wpływać na hormony płciowe i powodować problemy w układzie rozrodczym.

Azotyn sodu w przetworzonym mięsie

Peklowanie polega na dodaniu kombinacji soli, cukru i innych dodatków. Sól poprawia smak mięsa i konserwuje je poprzez zatrzymanie rozwoju bakterii.

Czy kiedykolwiek zauważyłeś gwałtowne pragnienie, które odczuwasz po zjedzeniu pokarmów zawierających zbyt dużo soli? Sól spożyta w żołądku i jelitach odciąga wodę z innych tkanek (a nawet z krwi) w procesie zwanym osmozą, a organizm czuje, że powinien przywrócić równowagę pijąc więcej.

Zasadniczo, to samo dzieje się, gdy mięso jest przetwarzane przez sole i inne substancje. Wszystkie żywe istoty potrzebują wody, aby się rozwijać, więc jeśli odwodnisz mięso - bakterie nie będą się w nim rozwijać. Różne sole (jak azotyn sodu) dodatkowo hamują rozwój bakterii.

Syntetyczne azotany i azotyny w przetworzonym mięsie

Podczas przetwarzania i peklowania mięsa, azotany i azotyny są stosowane z różnych powodów. Na przykład, azotyn sodu jest jednym z najpopularniejszych dodatków z tej grupy, a oto dlaczego jest stosowany:

  • Hamuje rozwój niektórych bardzo niebezpiecznych bakterii (takich jak Clostridium botulinum, powodujących zatrucie jadem kiełbasianym). Nadaje peklowanemu mięsu charakterystyczny różowy kolor i "pikantny" smak Działa jako przeciwutleniacz spowalniający psucie się mięsa

Jak dotąd wszystko jest w porządku, prawda?

Problem w tym, że azotany i azotyny są powiązane z wieloma zagrożeniami dla zdrowia!

Chociaż mogą być bardzo korzystne dla zdrowia, to kwestia tego, skąd je pozyskujesz, a przetworzone mięso jest ich najgorszym źródłem.

Azotan pochodzący z roślin a azotan używany w przetworzonym mięsie

Warzywa są najbogatszym źródłem azotanów w przyrodzie.

Pomyśl tylko o tym:

80 g buraków, szpinaku, sałaty lub rzodkiewki ma mniej więcej tyle samo azotanów, co cały kilogram szynki lub salami.

Azotany pochodzące z roślin

Istnieje wiele badań wskazujących na to, że azotany z warzyw i owoców są w rzeczywistości dobre dla Ciebie:

  • Poprawiają wydolność fizyczną (sok z buraków jest potężnym boosterem wydolnościowym wśród sportowców). Azotany są szybko metabolizowane w organizmie do tlenku azotu (NO), substancji, która działa jak silny środek rozszerzający naczynia krwionośne. Poprawia to dopływ krwi do mięśni i zwiększa wydajność sportową. Azotany poprawiają zdrowie układu sercowo-naczyniowego poprzez działanie tlenku azotu. Azotany mają potencjał przeciwcukrzycowy.

Azotany stosowane w przetworzonym mięsie

Jeśli azotany są dobre, to jaki jest problem z azotanami znajdującymi się w przetworzonym i peklowanym mięsie?

Widzisz, azotany są budulcem dla czegoś naprawdę niebezpiecznego, grupy substancji znanych jako związki nitrozowe. Najbardziej znaną ich podgrupą są nitrozoaminy.

  • Nitrozoaminy powstają z azotanów i azotynów w wysokich temperaturach (jak podczas smażenia) i w kwaśnym środowisku (jak w żołądku). Jednocześnie kwas askorbinowy (witamina C) obecny w warzywach i owocach w znacznym stopniu zapobiega powstawaniu nitrozoamin.

Te dwa czynniki są odpowiedzią na pytanie, dlaczego przetworzone mięso jest tak szkodliwe, a warzywa są dobre, mimo że warzywa zawierają znacznie więcej azotanów niż mięso.

  • Przetworzone jest smażone znacznie częściej niż wege (stąd nitrozoaminy pochodzące z wysokiej temperatury). Przetworzone i peklowane mięso ma mało lub nie ma kwasu askorbinowego i innych przeciwutleniaczy, które mogłyby zapobiec tworzeniu się nitrozoamin (stąd dodatkowe nitrozoaminy z soku żołądkowego).

Przyjrzyjmy się teraz bliżej niektórym konkretnym schorzeniom.

Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na różne nowotwory

Wszystkie nitrozoaminy są potwierdzonymi czynnikami rakotwórczymi, działającymi głównie w przewodzie pokarmowym. Oto kilka chorób, z którymi były powiązane:

1. Rak żołądka i przełyku

Przetworzone mięsa, gdy są podgrzewane w wysokich temperaturach, przekształcają azotyny w nitrozoaminy. W modelach zwierzęcych używanych do badania potencjału rakotwórczego tych substancji chemicznych stwierdzono zmutowane geny i addukcję DNA.

W badaniu tym stwierdzono, że wysokie spożycie przetworzonego mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka żołądka.

Testy na nitrozoaminach wywołują szeroki zakres nowotworów u ponad 40 gatunków zwierząt. Inne badanie pokazuje, że nitrozoaminy i spożycie pokrewnej żywności są silnie związane z rakiem przełyku.

2. Rak jelita grubego

Rak jelita grubego jest pierwszą przyczyną zgonów z powodu raka wśród osób niepalących w krajach zamożnych, a pięcioletnia przeżywalność (ok. 60%) poprawia się zbyt wolno wraz z postępem w leczeniu tej choroby.

Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego o 20-50%. W innym badaniu podkreślono, że każde 50 g bekonu (dwa paski) spożywane codziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 18%.

Zasadniczo, nitrozoaminy mogą prowadzić do raka w dość dużo każdego organu ciała, ale żołądek i jelita są najbardziej podatne.

3. Białaczka dziecięca

Przeprowadzono badanie kliniczno-kontrolne wśród dzieci od urodzenia do 10 roku życia. Przedmiotem zainteresowania były produkty spożywcze na śniadanie: bekon, kiełbasa, szynka, wędliny obiadowe, salami i hot dogi.

Dzieci, które jedzą więcej niż 12 hot dogów miesięcznie, mają dziewięciokrotnie wyższe niż normalnie ryzyko zachorowania na białaczkę dziecięcą.

Inne badanie wykazało, że dzieci, które regularnie jedzą wędliny takie jak bekon i hot-dogi mogą mieć zwiększone ryzyko zachorowania na białaczkę.

Wśród 515 tajwańskich dzieci i nastolatków z ostrą białaczką i bez niej, ci, którzy jedli wędliny i ryby więcej niż raz w tygodniu, mieli o 74 procent wyższe ryzyko białaczki niż ci, którzy rzadko jedli te pokarmy.

4. Rak mózgu u dzieci

Inny raport sugeruje, że dzieci urodzone przez matki, które jedzą co najmniej jednego hot doga tygodniowo w czasie ciąży mają 2-3 razy większe normalne ryzyko rozwoju guza mózgu u dziecka.

Ustalono, że spożycie zaledwie 3 mg azotynów dziennie (z około 125 g wędliny) w czasie ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu mózgu.

Wnioski: Przetworzone mięso jest dla ciebie złe

Azotany i azotyny obecne w warzywach i żywności są korzystne dla zdrowia, ponieważ nie są przekształcane w nitrozoaminy ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy (takich jak witamina C) w tych produktach - a ponieważ jemy je głównie na surowo lub gotowane.

Azotany i azotyny obecne w peklowanym i przetworzonym mięsie są przekształcane w nitrozoaminy w wysokich temperaturach (jak podczas smażenia) i w kwaśnym środowisku (sok żołądkowy).

Nitrozoaminy są silnie rakotwórcze: znacznie zwiększają ryzyko zachorowania na raka żołądka, przełyku, jelita grubego, a nawet zostały powiązane z białaczką dziecięcą i rakiem mózgu. A to tylko dwa z wielu szkodliwych składników przetworzonego mięsa.

Krótko mówiąc: jeśli chcesz żyć długo i zdrowo, pozbądź się bekonu i szynki, porzuć kiełbasy i salami, odpuść sobie pastrami i jamon.

Przetworzone i peklowane mięso może i jest smaczne, ale nie warto dla niego psuć sobie zdrowia, prawda?

Dariusz Balewski

Redakcja qqweb.pl

Portal poświęcony zdrowemu stylowi życia

Czy warto skorzystać z wyciskarek marki Cooksense?
Dlaczego warto pić świeże soki?
Jak działają wyciskarki?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko na naszym portalu

kontakt@qqweb.pl