Dziwny problem z mięśniami pojawia się u wielu kurczaków.

Dziwny problem z mięśniami pojawia się u wielu kurczaków.

Ostatnia aktualizacja: 1 czerwca 2017 r.

Następnym razem, gdy pójdziesz kupić mięso z piersi kurczaka, zwróć uwagę na "białe paski" na mięsie - paski tłuszczu, które pojawiają się w wyniku stanu, w jakim wiele ptaków rozwinęło się na fermach fabrycznych.

W wyniku zmieniających się praktyk w hodowli drobiu, okazuje się, że kurczak nie jest już dla nas tak dobry jak kiedyś.

Prawdziwie chuda pierś z kurczaka nie posiada żadnych z tych "białych pasków". Jeśli je widzisz, oznacza to, że kurczak może być o wiele bardziej tłusty i mniej pożywny niż powinien być.

Badanie przeprowadzone przez University of Arkansas i Texas A&M wykazało, że "nasilenie białych pasków wzrosło w ostatnich latach". Z 285 ptaków, które testowali, znaleźli paski obecne w 96 procentach ptaków.

Odkryli również, że zjawisko to "negatywnie wpływa na jakość mięsa", ponieważ jest ono mniej kruche i nie wchłania marynat tak dobrze, jak normalne mięso kurczaka.

Inne badanie wykazało również, że piersi kurczaka z "białymi paskami" mogą zawierać do 224% więcej tłuszczu niż normalne mięso kurczaka!

Obejrzyj ten filmik przygotowany przez Compassion in World Farming (CIWF):

Czym więc są te dziwne problemy z mięśniami u kurczaka?

Białe paski to problem jakości mięsa, który pogarsza smak i wartość odżywczą kurczaka, według raportu CIWF.

Podczas gdy mięso kurczaka zazwyczaj zawiera znikomą ilość tłuszczu na zewnątrz, białe paski są w rzeczywistości wskaźnikiem zaburzeń mięśniowych, które powodują, że uszkodzona tkanka mięśniowa jest zastępowana przez tłuszcz i złogi kolagenu, ale nie w pozytywny sposób.

Wbrew powszechnemu przekonaniu, masywny rozmiar nowoczesnego kurczaka nie jest wynikiem dodanych hormonów. W rzeczywistości, zaburzenia mięśniowe, które powodują białe paski - jak również inny, mniej widoczny stan zwany "zdrewniałą piersią" - są związane z genetyką kurczaka.

Dziesiątki lat selektywnej hodowli na fermach fabrycznych doprowadziły do powstania ptaków, które rosną zbyt duże i zbyt szybko. W rezultacie, ich nogi często nie są w stanie utrzymać nienaturalnie dużych piersi, a ich serce, płuca i inne organy często nie są w stanie nadążyć za zapotrzebowaniem organizmu na tlen i składniki odżywcze.

Normalny kurczak spędziłby większość swojego życia w ruchu - kurczak z fermy fabrycznej spędza większość swojego życia na podłodze. Jeśli dodamy do tego brudne, przepełnione warunki panujące na fermach fabrycznych, otrzymamy nieprawidłowości takie jak białe paski i zdrewniałe piersi, które poważnie wpływają na życie kurczaka i jakość mięsa.

Zaburzenia mięśniowe, które powodują białe paski i zdrewniałą pierś są podobne do dystrofii mięśniowej u ludzi, co oznacza, że dotknięte nimi kurczaki cierpią przez większość swojego życia. Jeśli zauważysz białe paski na surowej piersi kurczaka, możesz być pewien, że życie tego ptaka nie było szczęśliwe.

Co można z tym zrobić?

Nie ma potrzeby, aby jeszcze rezygnować z kurczaka. Tam, gdzie to możliwe, kupuj mięso z "certyfikatem humanitarnym" lub z ras "wolno rosnących" lub "dziedzictwa".

Zawsze masz jakąś opcję. Zwróć uwagę na te białe paski, są łatwe do zauważenia. Zawsze możesz zdecydować się na wybór kawałka mięsa bez pasków.

Albo jeszcze lepiej, rozważ dodanie innych źródeł białka na swoim talerzu!

Źródło: Compassion in World Farming

Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Pamiętaj jednak, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z nimi związane, a nie ze względu na prowizję.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej

Natalia Grabkowska

Redakcja qqweb.pl

Portal poświęcony zdrowemu stylowi życia

Czy warto skorzystać z wyciskarek marki Cooksense?
Dlaczego warto pić świeże soki?
Jak działają wyciskarki?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko na naszym portalu

kontakt@qqweb.pl