Lista żywności alkalicznej: Najskuteczniejsza żywność alkalizująca do przywrócenia równowagi pH

Lista żywności alkalicznej: Najskuteczniejsza żywność alkalizująca do przywrócenia równowagi pH

Dieta człowieka musi składać się z wielu różnych pokarmów z tej listy żywności alkalicznej, aby mieć zrównoważony status witaminowo-mineralny.

Ze względu na szybkie tempo współczesnego życia i fakt, że dzisiejsze owoce i warzywa nie są uprawiane w taki sam sposób, jak 40 lat temu, wielu z nas ma tendencję do korzystania z suplementów diety.

Równowaga kwasowo-zasadowa

Zanim przejdziemy do tego, dlaczego powinniśmy spożywać więcej pokarmów zasadotwórczych, zrozummy najpierw, czym jest pH naszego ciała i co się dzieje, gdy nasze ciało jest zakwaszone.

Co oznacza skrót pH?

Skrót pH oznacza "potencjał wodoru". Technicznie rzecz biorąc, pH odzwierciedla stężenie jonów wodorowych (dodatnio naładowanych cząsteczek) w danym roztworze.

Wartość pH jest liczbą z zakresu od 1 do 14, przy czym 7 jest punktem środkowym (neutralnym). Wartości poniżej 7 oznaczają poziom kwasowości, a 0 jest wartością najbardziej kwaśną.

Wartości powyżej 7 oznaczają poziom zasadowości, przy czym 14 jest najbardziej zasadowe.

ph

Jakie jest normalne pH ludzkiego ciała?

Poziomy pH różnią się w całym organizmie człowieka.

Na przykład, żołądek produkuje kwas do trawienia pokarmu, dlatego jego pH musi wynosić 3,5 lub mniej.

Testy moczu zazwyczaj mierzą średnią wartość pH 6,0. Jeśli jest ono niższe od tej wartości, może to oznaczać kwaśne środowisko, które sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych i innych chorób.

Badanie moczu może zapewnić najlepszą ocenę tego, co dzieje się w tkankach organizmu, ale nie zawsze jest dokładne. pH krwi jest bardziej wiarygodne i stanowi lepszy wskaźnik stanu zdrowia wewnętrznego.

Ogólnie rzecz biorąc, pH krwi jest lekko zasadowe i wynosi między 7,35 a 7,45. Idealnie jednak, powinna być utrzymywana ściśle na poziomie pH 7,365.

Twoje ciało zawsze będzie starało się utrzymać krew na tym poziomie pH, ale co się dzieje, gdy dochodzi do zaburzenia równowagi?

Co się dzieje, gdy Twój organizm jest zbyt kwaśny?

Twoje ciało dołoży wszelkich starań, aby utrzymać odpowiedni, lekko zasadowy odczyn krwi. Jednak kiedy spożywamy zbyt dużo pokarmów kwasotwórczych w dłuższym okresie czasu, nie jest w stanie sobie z tym poradzić.

Nasze ciała nie są w stanie tolerować długotrwałych zaburzeń równowagi kwasowej. We wczesnych stadiach zaburzenia równowagi objawy mogą być łagodne, takie jak wykwity skórne, bóle głowy, alergie, niska odporność, zapalenie zatok itp. Ale w dłuższej perspektywie organy w organizmie stają się osłabione i zaczynają ustępować, co prowadzi do chorób.

W wysiłkach, aby pozostać neutralnym tak długo, jak to możliwe, wapń (minerał alkaliczny) może być wypłukiwany z kości w wysiłkach organizmu, aby utrzymać homeostazę pH krwi, co prowadzi do osteoporozy.

Inne minerały alkaliczne będą również pobierane z tkanek w celu wyrównania, takie jak magnez z mięśni, co prowadzi do skurczów mięśni.

Nadmierne zakwaszenie pH krwi ustawia idealne środowisko dla chorób i schorzeń, aby wziąć podporę. Obejmuje to nadmierny wzrost drożdży, bakterii, wirusów i pasożytów, które mogą powodować cały zestaw innych problemów zdrowotnych.

Im bardziej kwaśna krew, tym bardziej spada poziom tlenu, a metabolizm komórkowy zatrzymuje się i przedwcześnie obumiera. To jest właśnie stan kwasicy.

W rzeczywistości, dr Otto Heinrich Warburg powiedział, że "Rak rośnie w pozbawionej tlenu kwaśnej tkance".

Co się dzieje, jeśli Twoje ciało jest zbyt zasadowe?

Podczas gdy twoje ciało może stać się kwaśne z powodu złej diety, nadmierne spożywanie alkalicznych pokarmów, soków i suplementów może również powodować alkalozę. Inne podstawowe problemy zdrowotne, takie jak niski poziom potasu lub hipokaliemia, mogą również przyczynić się do nadmiernej alkaliczności.

W stanie alkalozy, twoje ciało może doświadczać mimowolnych skurczów mięśni, drętwienia, skurczów, a nawet popaść w stan szoku.

Jednym z największych błędów, które często widzę w przypadku alkalozy jest picie nadmiernej ilości wody alkalicznej. To jest powód, dla którego woda alkaliczna nie jest dobrym pomysłem w próbach alkalizowania organizmu.

Jak wiedzieć, czy twoje ciało jest zbyt kwaśne lub zbyt zasadowe?

Jednym ze sposobów, aby wiedzieć, czy Twoja krew jest zbyt kwaśna jest to, że krew jest gęsta. Niestety, nie ma sposobu, aby dowiedzieć się, czy Twoja krew jest gęsta, jeśli nie wykonasz badania krwi.

Innym sposobem sprawdzenia jest więc poznanie objawów. Nie wymaga to nakłuwania igłą.

Dr Eric Berg dobrze to wyjaśnia w tym filmie:

What Foods Are Highly Alkaline?

Jaki jest prosty sposób, aby zrozumieć, które pokarmy są zasadowe, a które kwaśne? Omawiamy to poniżej.

Żywność zasadotwórcza

Żywność, która jest bogata w minerały alkaliczne jest często alkalizująca. I mówię tu o zawartości składników odżywczych, a nie o smaku.

Warzywa i niektóre owoce należą do tej kategorii żywności alkalizującej. Większość żywności (80%) powinna być żywnością alkalizującą.

Warzywa i owoce są nie tylko zasadotwórcze, ale również bardzo niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze. Zawierają witaminy, minerały, błonnik, enzymy, fitoskładniki i są doskonałym pożywieniem do nawadniania komórek.

Pokarmy kwasotwórcze

Pokarmy kwasotwórcze powinny stanowić około 20% Twojej diety, aby zachować właściwą równowagę. Ważne jest jednak, aby wybrać te 20% spośród "zdrowszych" produktów z tej listy:

Jedz: Białko zwierzęce (preferowane jest karmione trawą lub dzikie), ryby, jaja, pokarmy fermentowane, niektóre owoce, soczewica i rośliny strączkowe, większość nasion i orzechów.

Jedz mniej lub unikaj: Przetworzonej i rafinowanej żywności, nabiału, ziaren, alkoholu, produktów z mąki i cukru (ciastek i chleba), sody i napojów gazowanych, rafinowanych olejów roślinnych do gotowania. Czytaj więcej >>

Grupy żywności, które działają alkalizująco

1. Wszystkie zielone warzywa

Zielone warzywa zawierają wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje organizm. Są to pokarmy zasadotwórcze, które mają również bardzo wysoką zawartość przeciwutleniaczy, co czyni je idealnymi produktami pomagającymi zresetować poziom pH organizmu.

Poniżej znajduje się lista warzyw, które są najbardziej alkaliczne:

  • Karczochy Szparagi Bakłażan Trawa jęczmienna Buraki Buraki ćwikłowe Papryka (capsicum) Brokuły Brukselka Kapusta Kalafior Seler Cykoria Collard greens Ogórek Daikon Endywia Imbir Jarmuż Kalarepa Por Sałata Korzeń lotosu Gorczyca Okra Sałata rzymska Rutabaga Szpinak Kiełki Rzepa zielona Rukiew wodna Trawa pszeniczna Cukinia

2. Świeże owoce

WYSOCE ALKALICZNE

  • Awokado Kokos, młody Cytryna Limonka Papaja Pomidor Arbuz

UMIARKOWANIE ZASADOWE DO OBOJĘTNYCH

  • Wszystkie owoce jagodowe Czereśnie Grejpfrut Guawa Kiwi Oliwka Persymona Śliwka Granat Mandarynka

NEUTRALNE DO LEKKO KWAŚNYCH

Ta lista lekko kwaśnych owoców jest dodana tutaj jako zdrowsze wybory żywności, które powinny być zawarte w diecie, aby utworzyć 20% kwaśnych pokarmów.

  • Jabłko Morela Banan Porzeczki Daktyle Figa Winogrona Mandarynka Mango Pomarańcza Brzoskwinia Gruszka Ananas

3. Zioła

Wszystkie zioła mają działanie alkalizujące, szczególnie zioła gorzkie. Ponieważ zioła są często używane do celów leczniczych, najlepiej jest skonsultować się z zielarzem, który doradzi Ci, jakie zioła najlepiej przyjmować dla Twoich konkretnych potrzeb zdrowotnych.

4. Różnorodne

Inne alkalizujących żywności, które można włączyć do swojej diety alkalicznej, również dla ich bogatej zawartości składników odżywczych:

  • Wodorosty morskie: kelp, wakame, nori, dulse Algi: spirulina i chlorella Grzyby lecznicze: shiitake, maitake, reishi, chaga Oleje: olej migdałowy, olej kokosowy, olej lniany Mleko kozie Herbaty ziołowe Soda oczyszczona

Więcej na: http://radiobartoszyce.pl

Natalia Grabkowska

Redakcja qqweb.pl

Portal poświęcony zdrowemu stylowi życia

Czy warto skorzystać z wyciskarek marki Cooksense?
Dlaczego warto pić świeże soki?
Jak działają wyciskarki?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko na naszym portalu

kontakt@qqweb.pl