M&M's - są ładne, ale toksyczne dla mózgu, uszkadzają DNA i powodują raka

M&M's - są ładne, ale toksyczne dla mózgu, uszkadzają DNA i powodują raka

 M&M's mogą być trudne do odparcia. Zwłaszcza, jeśli się na nich wychowałeś.

Jednak bardzo niewiele osób wie o niebezpiecznych skutkach ubocznych, które wiążą się z jedzeniem M&M's.

CZERWONE M&M's zostały kiedyś zakazane...

W 1976 roku, w związku z poważnymi obawami dotyczącymi wątpliwych barwników, Czerwone M&M's zostały zakazane. Uważano, że FD&C Red #2 jest substancją rakotwórczą (wywołującą raka). Jednak w 1983 r. zostały ponownie wprowadzone na rynek, mimo że konsumenci nalegali na Mars, firmę produkującą czekoladę, która jest właścicielem marki, aby usunęła niebezpieczne barwniki.

Te sztuczne barwniki zostały nazwane "neurotoksycznymi chemikaliami" przez petycję Change.org, jak również komunikat prasowy Center for Science in the Public Interest (CSPI).

CSPI zalecił, że etykiety ostrzegawcze wymieniające zagrożenia z ośmiu zatwierdzonych FD&C barwników spożywczych powinny być wymogiem dla wszystkich produktów zawierających te niebezpieczne składniki. Dr Jacobson z CSPI powiedział:

"Dowody na to, że te substancje petrochemiczne pogarszają zachowanie niektórych dzieci są przekonujące. Mam nadzieję, że komisja doradzi agencji, aby zarówno wymagała ostrzeżeń, jak i zachęcała firmy do dobrowolnego przejścia na bezpieczniejsze naturalne barwniki."

Lista składników M&M's

Oto lista składników M&M's uzyskana z ich oficjalnej strony internetowej:

Czekolada mleczna (Cukier, Czekolada, Odtłuszczone mleko, Masło kakaowe, Laktoza, Tłuszcz mleczny, Lecytyna sojowa, Sól, Sztuczny aromat), Cukier, Skrobia kukurydziana, Mniej niż 1% - Syrop kukurydziany, Dekstryna, Barwniki (Zawiera Blue 1 Lake, Yellow 6, Red 40, Yellow 5, Blue 1, Red 40 Lake, Blue 2 Lake, Yellow 6 Lake, Blue 2), Gum Acacia.

Szkodliwe skutki i dlaczego nie wolno ci już nigdy więcej jeść M&M

Przyjrzyjmy się bliżej składnikom i zobaczmy, dlaczego nie są one odpowiednie dla Twoich dzieci.

Lecytyna sojowa:

  • 93% soi jest genetycznie modyfikowana Może powodować raka piersi Negatywnie wpływa na płodność i reprodukcję Może prowadzić do zaburzeń behawioralnych i mózgowych.

Niebieski #1:

  • Wytwarza złośliwe guzy - spowodowała guzy nerek u myszy Możliwe efekty to: katar sienny, niskie ciśnienie krwi, pokrzywka, astma, reakcja alergiczna Ostrożność jest zalecana w przypadku wrażliwości na aspirynę

Niebieski #2:

  • Produkt na bazie ropy naftowej Zwiększa nadpobudliwość u dzieci Zwiększa guzy mózgu (glejaki) u szczurów laboratoryjnych Zwiększa rozwój innych nieprawidłowych komórek

Czerwony #40:

  • Uszkadza DNA Powoduje opuchliznę wokół ust Powoduje reakcje podobne do alergii, takie jak pokrzywka Nadpobudliwość u dzieci Rak

Żółty #5:

  • Rakotwórczy Może powodować reakcje alergiczne Nadpobudliwość

Żółty #6:

  • Rakotwórczy Nadpobudliwość u dzieci Reakcje alergiczne Biegunka Wymioty Wysypka pokrzywowa Migreny Opuchlizna skóry

Gum Acacia:

  • Błonnik pokarmowy z drzewa akacji Powoduje gazy, mdłości, luźny stolec i wzdęcia

Pomimo istnienia innych naturalnych i bezpiecznych alternatywnych barwników, firma Mars nadal używa sztucznych barwników. Dopóki nie wprowadzą zmian, najlepiej będzie dla Ciebie i Twojej rodziny zrezygnować z tych wątpliwych, malutkich czekoladek.

Przeczytaj więcej na: http://radiobartoszyce.pl

Urszula Młodzińska

Redakcja qqweb.pl

Portal poświęcony zdrowemu stylowi życia

Czy warto skorzystać z wyciskarek marki Cooksense?
Dlaczego warto pić świeże soki?
Jak działają wyciskarki?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko na naszym portalu

kontakt@qqweb.pl