Marchew dla niemowląt - dobra czy zła?

Marchew dla niemowląt - dobra czy zła?

Ostatnia aktualizacja: 11 MAR 2019

Marchewki dla niemowląt - jeść czy nie jeść

Większość z was może już wiedzieć, że marchewki dla niemowląt nie są "prawdziwymi" marchewkami dla niemowląt. Zostały one pierwotnie ukształtowane w te małe rozmiary przez rolnika o imieniu Mike Yurosek, który nie chciał widzieć, jak "zdeformowane", złamane i niedoskonałe marchewki idą na marne. Dlatego też kazał je pociąć i uformować w "marchewki dla dzieci". To dlatego, jeśli zauważyłeś, marchewki są idealnie jednolite pod względem wielkości, kształtu i koloru.

W dzisiejszych czasach marchewki nie są już formowane z połamanych lub niedoskonałych marchewek, ale z marchewek uprawianych specjalnie w tym celu, aby można je było pociąć na marchewki.

W procesie formowania marchewki, skórka marchewki jest również usuwana, co powoduje, że marchew jest pozbawiona ochronnej skórki, która zapobiega przedwczesnemu gniciu i atakowi bakterii.

Pamiętaj, że większość składników odżywczych pochodzi z tuż pod skórką marchwi - teraz właśnie straciłeś część składników odżywczych z tych marchewek. A teraz, gdy nie ma warstwy ochronnej, FDA wymaga, aby marchewki były zanurzone w chlorze, aby zdezynfekować je od bakterii. Czy więc marchewki dla niemowląt to "zdrowy" wybór?

Sprawdziłem, co dr Mercola i dr Andrew Weil mieli do powiedzenia. Obaj są znanymi orędownikami alternatywnego zdrowia, których szanuję. Mam tendencję do zgadzania się bardziej z dr Mercolą. Dr Mercola twierdzi, że chlor jest niebezpieczny i rakotwórczy (wywołuje raka). Dr Weil uważa, że marchewki dla niemowląt można jeść.

Niektórzy ludzie uważają, że chlor to nic wielkiego. Więc co, jesteś narażony na wodę z kranu i wodę z basenu, które są chlorowane, dlaczego miałbyś się martwić o tę odrobinę chloru? Zawartość chloru w wodzie pitnej i wodzie w basenie wynosi około 2-4 ppm. Do zanurzania marchewek używa się około 50-150 ppm chloru.

Co sądzę o marchewkach dla niemowląt

    Marchewki dla niemowląt mają mniej składników odżywczych niż pełnowartościowe, "normalne" marchewki. Zostały one zanurzone i przetworzone w kąpielach chemicznych, aby uchronić je przed zepsuciem i zachować ich kolor, dlatego wolałabym ich nie jeść. Kosztują więcej niż "normalna" marchew. Mają mniej smaku niż "normalna" marchew. Proponuję, kup normalną marchew (najlepiej organiczną) i pokrój ją sam, na pożądane, wygodne rozmiary.

Przeczytaj o korzyściach zdrowotnych płynących z marchewki tutaj.

Niektóre z linków, które zamieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z ich stosowaniem, a nie z powodu prowizji, którą można uzyskać.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej

Natalia Grabkowska

Redakcja qqweb.pl

Portal poświęcony zdrowemu stylowi życia

Czy warto skorzystać z wyciskarek marki Cooksense?
Dlaczego warto pić świeże soki?
Jak działają wyciskarki?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko na naszym portalu

kontakt@qqweb.pl