Przestań jeść te skażone rtęcią ryby i wiedzieć, które inne są bezpieczne

Przestań jeść te skażone rtęcią ryby i wiedzieć, które inne są bezpieczne

Ostatnia aktualizacja 12 MAJA 2018 r.

Rtęć to pierwiastek (Hg na układzie okresowym), który naturalnie występuje w naszym środowisku w powietrzu, wodzie, skałach i glebie. Rtęć można znaleźć w kilku różnych formach: rtęci metalicznej, nieorganicznych związków rtęci i organicznych związków rtęci.

Rtęć metaliczna jest również znana jako rtęć elementarna. W temperaturze pokojowej ta forma rtęci jest olśniewającą, srebrną cieczą. Pod wpływem ciepła rtęć metaliczna staje się bezwonnym, niewidocznym gazem.

W jaki sposób rtęć dostaje się do środowiska?

Rtęć naturalnie występuje w naszym środowisku, ale znacznie więcej byłoby jej uwięzionej w skałach pod powierzchnią ziemi, gdyby nie procesy przemysłowe. Wytwarzanie energii elektrycznej z węgla, spalanie paliw kopalnych takich jak ropa naftowa i gaz ziemny, wytapianie, wydobycie oraz spalanie odpadów to główne czynniki odpowiedzialne za przedostawanie się rtęci do środowiska.

Te elektrownie węglowe odpowiadają za ponad połowę rtęci, która trafia do naszej żywności pochodzenia morskiego. Rtęć używana do produkcji żarówek, przełączników i termometrów również zanieczyszcza środowisko z powodu słabego przestrzegania zasad bezpiecznej utylizacji.

Bioakumulacja rtęci jest najbardziej toksyczna

Rtęć rozprzestrzenia się w powietrzu w wyniku spalania węgla i spada na ziemię i zbiorniki wodne zazwyczaj za pośrednictwem deszczu i śniegu. Kilka gatunków bakterii beztlenowych żyjących w glebie, które pobierają siarczany, przekształcają nieorganiczną rtęć w metylortęć w procesach metabolicznych.

Przemiana ta jest problematyczna z ekologicznego punktu widzenia, ponieważ metylortęć jest bardziej toksyczna i organizmom zajmuje znacznie więcej czasu wyeliminowanie jej ze swojego systemu. Bakterie zawierające metylortęć albo wydalają ją do wody, albo organizmy znajdujące się wyżej w łańcuchu pokarmowym zjadają bakterie zawierające rtęć. Metylortęć przemieszcza się następnie drogami wodnymi do oceanu.

Metylortęć w wodzie przemieszcza się w górę łańcucha pokarmowego od bycia wchłoniętym przez fitoplankton. Fitoplankton jest następnie zjadane przez zooplankton, małe ryby następnie jeść zooplankton, a małe ryby są zjadane przez większe życia morskiego i tak dalej.

Metylortęć gromadzi się w organizmach szybciej niż są one w stanie ją wyeliminować. Zwierzęta konsumują i zatrzymują większe ilości rtęci na każdym etapie łańcucha pokarmowego. To dlatego metylortęć występuje w największych ilościach w dużych rybach drapieżnych, takich jak tuńczyk.

Ta biomagnifikacja rtęci jest najbardziej problematyczne dla dzikich zwierząt żywiących się rybami, takich jak delfiny i niektóre wieloryby i z pewnością stanowi problem dla nas.

Zanieczyszczone rtęcią ryby, aby uniknąć

Oto jak Scientific American i ich artykuł Jak rtęć dostaje się do ryb rankingu ciężkości skażenia rtęcią w rybach.

Najwyższy:

    Tilapia Tuńczyk błękitnopłetwy Walleye King mackerel Marlin Basa/Swai/Karmazyn

Duża część

    Dorsz atlantycki Morlesz chilijski Bluefish Rekin Włócznik Dziki jesiotr Opah Tuńczyk wielkooczny Węgorz Łosoś hodowlany

Również niepokojące, ale w nieco mniejszym stopniu:

Możesz jeść produkty z tej grupy, ale oszczędnie. Zawsze zachowaj ostrożność i upewnij się, że spożywasz również pokarmy, które chelatują metale ciężkie.

    Gardłosz atlantycki Chilijski okoń morski krab błękitny Lingcod Makrela hiszpańska Gładzica Wahoo Grouper lucjan Halibut Ryba dachówkowa Ryba skalna Blackfin Albakora Tuńczyk żółtopłetwy

Owoce morza o niższej zawartości metylortęci

Phew!!! Więc co ci pozostaje? Niestety, bardzo niewiele możliwości wyboru. Zalecamy spożywanie różnych ryb, które mają niższy poziom zanieczyszczeń: Dziko złowiony łosoś alaskański, sardynki pacyficzne, makrela atlantycka, tuńczyk albakora, sobol/czarny dorsz z Alaski i kanadyjskiego Pacyfiku.

Wnioski

Zawsze upewniaj się, że wszystkie owoce morza, które spożywasz są poławiane w sposób zrównoważony, nie są hodowane na farmach i są świeże (nie mają "rybiego" zapachu). Zawsze wybieraj ryby złowione w naturalnym środowisku, a nie hodowane na farmach. Włącz do swojej diety pokarmy, które w naturalny sposób chelatują metale ciężkie, takie jak kolendra, czosnek, cebula, orzechy brazylijskie, chlorella i spirulina.

Ten artykuł został pierwotnie opublikowany przez NaturalNews.com. Jest on ponownie publikowany tutaj za zgodą.

Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie i dokonasz zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i to, że mam dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie ze względu na prowizję, którą można zarobić.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej

Urszula Młodzińska

Redakcja qqweb.pl

Portal poświęcony zdrowemu stylowi życia

Czy warto skorzystać z wyciskarek marki Cooksense?
Dlaczego warto pić świeże soki?
Jak działają wyciskarki?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko na naszym portalu

kontakt@qqweb.pl