Ta sól obniża kwasowość organizmu, pomaga lepiej spać i chroni serce

Ta sól obniża kwasowość organizmu, pomaga lepiej spać i chroni serce

Ostatnia aktualizacja 13 MAR 2019 r.

Sól jest najpopularniejszą przyprawą znaną ludzkości. Wysokie ilości soli można znaleźć w wielu najczęściej spożywanych przetworzonych produktach spożywczych. W wielu gospodarstwach domowych ludzie trzymają sól w solniczce na stole w jadalni, aby posypywać nią posiłki.

Większość z nas zna już problemy zdrowotne, które towarzyszą nadużywaniu zwykłej soli kuchennej. Czy to oznacza, że musimy przestać używać soli? Absolutnie nie!

Sól jest niezbędna dla naszego organizmu, ale kluczowe jest spożywanie odpowiedniego jej rodzaju. Różowa sól himalajska jest doskonałą alternatywą dla soli kuchennej, która zapewnia ten sam pyszny smak wraz z dodatkowymi korzyściami zdrowotnymi, bez wszystkich szkodliwych skutków soli kuchennej.

Co to jest sól kuchenna?

Sól kuchenna jest silnie przetworzoną formą sodu zwaną "chlorkiem sodu". Chociaż w smaku jest podobna do naturalnie występującej soli kamiennej, krystalicznej lub morskiej, dostarcza niewielu korzyści zdrowotnych, które oferują te naturalne źródła.

Sól kuchenna jest wytwarzana poprzez podgrzewanie naturalnej soli do niewiarygodnie wysokiej temperatury, co powoduje utratę wielu jej dobroczynnych pierwiastków i minerałów, redukując ją jedynie do dwóch minerałów - sodu i chlorku.

Naturalne źródła soli, takie jak sól morska czy sól himalajska, są pozyskiwane poprzez suszenie na słońcu, co pozwala im zachować naturalnie występujące, korzystne dla zdrowia składniki odżywcze.

Poza tym, że nie posiada ona tych samych właściwości zdrowotnych co sól naturalnie występująca, większość soli kuchennej jest poddawana działaniu różnych syntetycznych substancji chemicznych podczas produkcji. Wśród tych substancji chemicznych znajdują się fluorki, wybielacze, środki przeciwzbrylające, pochodne aluminium oraz toksyczne ilości jodku potasu.

Sól kuchenna zawiera również bardzo dużą ilość sodu. Chociaż sód jest minerałem, który jest niezbędny do regulacji płynów w naszym organizmie, spożywanie niewłaściwego rodzaju sodu zostało powiązane z różnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak wysokie ciśnienie krwi i uszkodzenia narządów, takich jak nerki, serce i mózg.

Wiedząc, że sól kuchenna jest związana z różnymi problemami zdrowotnymi, nie dając żadnych korzyści, dlaczego nie dokonać zamiany na zdrową alternatywę, którą można prawdopodobnie znaleźć w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością.

Korzyści zdrowotne wynikające z różowej soli himalajskiej

Himalajska różowa sól jest solą kamienną, która jest wydobywana w pobliżu podnóża Himalajów. W ciągu ostatnich kilku lat wzrosła jej popularność jako zdrowej alternatywy dla soli kuchennej ze względu na naturalny proces, w którym jest pozyskiwana, a także wszystkie liczne właściwości zdrowotne, które się z nią wiążą.

Różowa sól himalajska jest świetną alternatywą dla soli kuchennej z wielu powodów. Po pierwsze, nie przechodzi ona przez tak rozległy proces produkcyjny jak sól kuchenna, dzięki czemu zachowuje więcej składników odżywczych i ma niewiele lub żadnych sztucznych substancji chemicznych.

Różowa sól himalajska zawiera również mniej sodu na porcję w porównaniu z solą stołową, co zapewnia, że możesz cieszyć się większą ilością tej soli bez konieczności martwienia się o wszystkie szkodliwe skutki uboczne sodu. W rzeczywistości, ta naturalna sól wręcz odwraca szkody wyrządzone przez zwykłą sól kuchenną!

Przeczytaj również o niesamowitych korzyściach zdrowotnych płynących z używania himalajskich lamp solnych.

KUP SÓL HIMALAJSKĄ:

Główna korzyść zdrowotna soli himalajskiej pochodzi z 84 minerałów śladowych, które znajdują się w jej wnętrzu. Są to te same minerały, które znajdują się wewnątrz ludzkiego ciała i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i dobrego zdrowia. Niektóre z korzyści zdrowotnych, które można uzyskać poprzez spożywanie tych minerałów obejmują:

    Poprawa zdrowia naczyń krwionośnych Zrównoważony poziom pH w organizmie Mniej skurczów mięśni Zdrowe wzorce snu Zwiększone nawodnienie Lepsza równowaga elektrolitowa Poprawa funkcji metabolicznych

Jest to krótka lista wielu korzyści zdrowotnych, które można przypisać do konsumpcji różowej soli himalajskiej. Możesz kupić drobno granulowaną himalajską różową sól online lub w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością.

Odnośnik: https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/dangers-of-salt/

Niektóre z linków, które zamieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z ich stosowaniem, a nie z powodu prowizji, którą można uzyskać.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej

Natalia Grabkowska

Redakcja qqweb.pl

Portal poświęcony zdrowemu stylowi życia

Czy warto skorzystać z wyciskarek marki Cooksense?
Dlaczego warto pić świeże soki?
Jak działają wyciskarki?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko na naszym portalu

kontakt@qqweb.pl