Te chipsy ziemniaczane zawierają niebezpieczne, wywołujące raka i neurotoksyczne produkty uboczne

Te chipsy ziemniaczane zawierają niebezpieczne, wywołujące raka i neurotoksyczne produkty uboczne

 

Wiele osób uwielbia jeść chipsy ziemniaczane, takie jak słynne "sztaplowane" Pringles. Ale czy wiedziałeś, że te rozkoszne przekąski mogą zawierać szkodliwą substancję chemiczną powodującą raka? Dr Joseph Mercola wyjaśnia, w jaki sposób Pringles i inne chipsy ziemniaczane mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

 

Proces produkcji Pringles

Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie wszystkie chipsy ziemniaczane są wytwarzane z prawdziwych ziemniaków. Na przykład, chipsy Pringles są mieszanką płatków pszennych, ryżowych, kukurydzianych i ziemniaczanych, które są prasowane razem. Substancja przypominająca ciasto jest następnie rozwałkowywana na bardzo cienki arkusz i krojona na chipsy przez maszynę.

Io9 donosi:

"Chipsy przesuwają się do przodu na przenośniku taśmowym, dopóki nie zostaną wciśnięte do form, które nadają im krzywiznę, dzięki której pasują do siebie nawzajem. Te formy przesuwają się przez wrzący olej ... Następnie są one przedmuchiwane do sucha, spryskiwane sproszkowanymi aromatami, a na koniec przerzucane na wolniej poruszający się przenośnik taśmowy w sposób, który pozwala im układać się w stosy. Od tego momentu trafiają do puszek ... i w kierunku niewinnych ust konsumentów. " (link)

Dr Mercola ostrzega, że ten pozornie nieszkodliwy proces (gotowanie chipsów ziemniaczanych w wysokich temperaturach), który jest również stosowany przez innych producentów chipsów ziemniaczanych, w rzeczywistości wytwarza szkodliwy, powodujący raka produkt uboczny zwany akrylamidem.

 

Ten czynnik rakotwórczy czai się w Twoich ulubionych przekąskach

Akrylamid jest szkodliwą i potencjalnie neurotoksyczną substancją chemiczną, która powstaje, gdy bogata w węglowodany żywność, taka jak chipsy ziemniaczane i frytki, jest gotowana w wysokiej temperaturze (powyżej 212°F lub 100°C), czy to smażona, pieczona, opiekana, czy prażona. Kiedy podczas podgrzewania powierzchnia żywności zmienia kolor na suchy brązowy lub żółty, powstaje akrylamid.

Do żywności zawierającej akrylamid należą:

  • Ziarna: skórka od chleba, pieczywo chrupkie, tosty, prażone płatki śniadaniowe i przetworzone przekąski
  • Ziemniaki: frytki, chipsy i inne pieczone lub smażone ziemniaki
  • Kawa: kawa mielona w proszku i palone ziarna kawy.
  • Substytuty kawy oparte na cykorii zawierają w rzeczywistości dwa lub trzy razy więcej akrylamidu niż prawdziwa kawa.

Dr Mercola mówi, że w przypadku wody pitnej, limit federalny dla akrylamidu wynosi tylko 0,5 części na miliard, lub przynajmniej 0,12 mikrograma w ośmiouncjowej szklance wody. Dlatego niepokojące jest to, że sześciouncjowa porcja frytek zawiera co najmniej 60 mikrogramów akrylamidu - 500 razy więcej niż dopuszczalny limit!

Dr Mercola twierdzi, że chipsy ziemniaczane również zawierają duże ilości tej niebezpiecznej substancji chemicznej. Raport z 2005 roku wydany przez Environmental Law Foundation (ELF) z siedzibą w Kalifornii szczegółowo opisał niebezpieczeństwa związane z akrylamidem w chipsach ziemniaczanych. Ich analiza wykazała, że wszystkie produkty z chipsów ziemniaczanych, które przetestowano, przekroczyły dopuszczalny limit akrylamidu minimalnie 39 razy i aż 910 razy! Do najgorszych przestępców należały:

  • Kettle Chips (miód dijon) 495 razy przekroczył dopuszczalny limit akrylamidu
  • Kettle Chips (lekko solone): 505 razy Cape Cod Robust Russet: 910 razy (link)

Skłoniło to stan Kalifornia do pozwania producentów chipsów ziemniaczanych za brak ostrzeżenia konsumentów o ryzyku dla zdrowia związanym z obecnością akrylamidu w ich produktach. Ugoda została zawarta dopiero w 2008 r., kiedy to Frito-Lay i kilku innych producentów chipsów ziemniaczanych obniżyło poziom akrylamidu w swoich produktach do 275 części na miliard (ppb) do 2011 r. - jest to poziom wystarczająco niski, aby uniknąć konieczności umieszczania etykiety ostrzegającej przed rakiem. Jednakże, nadal nie ma aktualizacji na temat tego, czy zastosowali się do ugody.

Dr Mercola ostrzega również, że pieczone chipsy ziemniaczane, często reklamowane jako "zdrowsze", również zawierają akrylamid. W rzeczywistości, mogą one nawet zawierać ponad trzykrotnie więcej akrylamidu niż zwykłe chipsy!

 

Inne zagrożenia czające się w chipsach ziemniaczanych

Oprócz akrylamidu, istnieje ponad 800 związków wywołanych wysoką temperaturą, z których 52 są potencjalnie rakotwórcze - powstają one podczas gotowania chipsów ziemniaczanych i innych produktów spożywczych w wysokich temperaturach. Dr Mercola mówi, że niektóre z dobrze znanych toksyn powstających podczas podgrzewania żywności obejmują:

  • Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAHs) - Tłuszcz, który kapie na źródło ciepła (np. podczas gotowania mięsa), wytwarza nadmiar dymu, który otacza żywność. Powoduje to przenoszenie rakotwórczych WWA do mięsa.
  • Zaawansowane produkty końcowe glikacji (AGEs) - AGEs, które spożywasz z pożywieniem, z czasem odkładają się w twoim organizmie, prowadząc do stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych, które są czynnikami ryzyka chorób serca, cukrzycy i chorób nerek.
  • Aminy heterocykliczne (HCA) - Podobnie jak akrylamid, są one również rakotwórcze. Zazwyczaj pojawiają się na sczerniałych częściach mięsa, dlatego też należy unikać zwęglania mięsa.

 

Jaki jest najlepszy sposób na uniknięcie tych toksycznych zagrożeń?

Producenci chipsów ziemniaczanych i śmieciowego jedzenia nieustannie poszukują sposobów na ulepszenie swoich produktów. Jednym z przykładów jest podjęta przez Pepsi Frito-Lay próba zmiany formuły swoich produktów z wykorzystaniem wszystkich naturalnych składników. Chociaż jest to mniej toksyczne, nadal nie jest zdrowe.

Dr Mercola twierdzi, że najlepszym sposobem na uniknięcie toksyn takich jak akrylamid jest spożywanie surowej lub minimalnie przetworzonej żywności. Spożywanie świeżej, pełnowartościowej żywności to sekret bycia optymalnie zdrowym, kontrolowania wagi i cieszenia się posiłkami. Postaw na organiczne i/lub lokalnie uprawiane warzywa, surowy nabiał, organiczne mięso karmione trawą, zdrowe oleje, orzechy i nasiona.

 

Dariusz Balewski

Redakcja qqweb.pl

Portal poświęcony zdrowemu stylowi życia

Czy warto skorzystać z wyciskarek marki Cooksense?
Dlaczego warto pić świeże soki?
Jak działają wyciskarki?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko na naszym portalu

kontakt@qqweb.pl