Top 5 superstar antyoksydantów, które musisz jeść codziennie

Top 5 superstar antyoksydantów, które musisz jeść codziennie

Ostatnia aktualizacja 11 MAR 2019 r.

Jeśli czytałeś artykuły o zdrowiu z książek lub w Internecie, natknąłbyś się na słowo "antyoksydanty" wystarczająco często. Najprawdopodobniej rozumiesz, co robi przeciwutleniacz, nawet widziałeś wiele różnych nazw szerokiej gamy przeciwutleniaczy tam. Jeśli nie, możesz przeczytać o podstawach antyoksydantów tutaj.

Antyoksydanty wywodzą się z trzech głównych grup: Fitonutrientów, enzymów i witamin. Są one sposobem Natury na zapewnienie Twoim komórkom obrony przed wolnymi rodnikami (oksydantami) i zanieczyszczeniami. Neutralizują one wolne rodniki i zapobiegają stresowi oksydacyjnemu w organizmie na wiele różnych sposobów. Utlenianie, jak wiemy, jest związane z rozwojem wielu chorób przewlekłych i degeneracją komórek.

Mnogość antyoksydantów

Ważne jest, aby wiedzieć, że mnogość antyoksydantów jest różna i spełnia swoje różne unikalne funkcje. Działają one leczniczo na różne sposoby. Oto tylko bardzo krótka lista tego, jak one leczą, poprzez:

    Zapobieganie uszkodzeniom reakcji łańcuchowej wywołanym przez wolne rodniki Naprawianie uszkodzonych cząsteczek poprzez oddawanie atomu wodoru w celu ich ustabilizowania Wiąże się z toksycznymi metalami ciężkimi i odprowadza je z organizmu poprzez oddawanie moczu i/lub stolca Ochrona komórek przed szkodliwym działaniem promieni UV, promieniowaniem i toksynami środowiskowymi Ochrona DNA przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki opóźnia i hamuje wzrost komórek nowotworowych, a w niektórych przypadkach nawet je niszczy.

Naukowcy dowiadują się coraz więcej o przeciwutleniaczach zawartych w żywności, a tysiące innych wciąż pozostaje do odkrycia. Przy tak wielu różnych antyoksydantach, prawie niemożliwe jest śledzenie ich wszystkich. Otrzymujesz je z różnych pokarmów roślinnych, ale które z nich są najważniejsze? Które z nich są Ci naprawdę potrzebne i dlaczego?

Większość antyoksydantów działa w celu neutralizacji wolnych rodników i zmniejszenia szkód wyrządzonych przez zanieczyszczenia. Im więcej różnorodnych antyoksydantów spożywamy, tym lepiej, prawda? A co powiesz na jedzenie najbardziej doskonałych antyoksydantów, które będą się nawzajem ożywiać i utrzymywać cykle leczenia na dystansie kilku mil?

Najlepsze antyoksydanty na dodatkowe mile

Następujące antyoksydanty są w stanie "ożywiać się nawzajem" i pracować synergicznie razem, jako najlepsze antyoksydanty.

1. Glutation

Glutation jest nazywany "matką wszystkich antyoksydantów", ponieważ ma unikalną zdolność do maksymalizacji wydajności wszystkich innych antyoksydantów. Jest on niezbędny do zachowania zdrowia i zapobiegania chorobom i infekcjom.

Twoje ciało może produkować własny glutation, ale z wiekiem i złymi wyborami żywieniowymi, większość ludzi straci zdolność do produkcji glutationu w wieku około 40 lat, a liczba ta staje się coraz młodsza.

Kluczem do wyższości glutationu jest zawarta w nim grupa chemiczna siarki. Toksyny, zanieczyszczenia i metale ciężkie przyklejają się do niego, aby zostać wyeliminowane z organizmu. Glutation eliminuje toksyny z komórek i zapewnia ochronę przed szkodliwym działaniem kancerogenów (czynników wywołujących raka).

Syntetyczny glutation z suplementów nie jest łatwo wchłaniany przez nasze komórki, aby mógł przynieść wiele korzyści.

Niektóre pokarmy bogate w ten antyoksydant to: Jabłka, awokado, szparagi, banany, brokuły, owoce cytrusowe, melony, brzoskwinie, ziemniaki, truskawki, pomidory i orzechy włoskie.

Niektóre pokarmy, które pomagają organizmowi w syntezie glutationu to: Fasola, brukselka, kapusta, kantalupa, szpinak i arbuz. Niektóre inne pokarmy to pełne ziarna, surowy (i organiczny) nabiał, jaja i mięso karmione trawą.

2. Kwas alfa liponowy (ALA)

ALA jest jedynym antyoksydantem, który jest rozpuszczalny zarówno w wodzie jak i w oleju, co czyni go wyjątkowym w naprawianiu innych antyoksydantów, gdy jest to potrzebne. Ma zdolność do regeneracji innych antyoksydantów, których potrzebuje Twój organizm, takich jak witaminy C i E oraz glutation.

Podobnie jak glutation, Twój organizm jest w stanie produkować ALA w małych ilościach i zmniejsza się to wraz z wiekiem.

ALA jest często kojarzony ze zdrowiem mózgu, ponieważ jest jedynym przeciwutleniaczem, który może być łatwo transportowany do mózgu, aby zapobiec degeneracji zdrowia mózgu, chroniąc w ten sposób przed chorobą Alzheimera i innymi chorobami mózgu.

Ten silny antyoksydant jest również w stanie:

    Zmniejszyć stan zapalny Chelatować i usuwać metale ciężkie Zwiększać wrażliwość na insulinę, odpowiedni dla osób cierpiących na cukrzycę lub zaburzenia metaboliczne Zapobiega utlenianiu szkodliwego cholesterolu LDL, który prowadzi do miażdżycy Chroni przed chorobami serca, udarem i obniża poziom cholesterolu nawet o 40 procent.

Wiele produktów spożywczych zawiera ALA, ale w bardzo małych ilościach. Orzechy i nasiona, takie jak nasiona lnu, pestki dyni i orzechy włoskie zawierają najwięcej ALA.

Najlepszym sposobem na zwiększenie poziomu ALA jest przyjmowanie go w formie suplementu w dawce 50mg, dwa razy dziennie. Do celów terapeutycznych można przyjmować od 300 do 600mg dziennie.

3. CoEnzyme Q10 (COQ10)

Wiele badań sugeruje, że niedobór tego rozpuszczalnego w oleju przeciwutleniacza jest odpowiedzialny za skrócenie życia i powoduje wiele chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, Alzheimera i nowotwory. Koenzym ten wydaje się zwiększać skuteczność zwalczających choroby limfocytów T układu odpornościowego, które służą do zabijania komórek nowotworowych.

CoQ10 jest wykorzystywany przez każdą komórkę organizmu, a po przekształceniu go w jego zredukowaną formę zwaną ubichinolem, staje się bardziej biodostępny, co zwiększa jego korzyści. Niektóre z wyjątkowych korzyści płynących z CoQ10 to:

    Potężnie chroni mitochondria poprzez zmniejszenie uszkodzeń oksydacyjnych Wzmacnia funkcje mitochondriów i zwiększa wydajność energetyczną Chroni tkanki przed uszkodzeniem DNA i zwiększa długość życia Pomaga utrzymać odpowiedni poziom ciśnienia krwi dla zdrowia serca Wspiera układ odpornościowy i nerwowy

Jak wspomniano, CoQ10 jest przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w tłuszczach, dlatego znajduje się w pokarmach zawierających tłuszcz, takich jak tłuste ryby, jaja, wołowina i mięso drobiowe.

Kilka pokarmów roślinnych, które mają CoQ10 to orzechy, fasola, nasiona, awokado, brokuły, marchew, kalafior, czosnek, oliwki, pietruszka, słodkie ziemniaki.

4. Witamina C

Witamina C jest jednym z najbardziej powszechnych przeciwutleniaczy, który jest niezbędny do wzmocnienia układu odpornościowego i ochrony DNA przed uszkodzeniami spowodowanymi atakami wolnych rodników. W obecności wszystkich innych przeciwutleniaczy wymienionych tutaj, witamina C jest w stanie pomóc w ich uzupełnianiu i recyklingu, co czyni ją bardzo dobrym przeciwutleniaczem.

Witamina C jest niezbędna dla wielu funkcji, takich jak:

    Działa jako środek przeciwstarzeniowy, który opóźnia degenerację komórek Wzmacnia wszystkie inne składniki odżywcze i antyoksydanty obecne w organizmie Pomaga w absorpcji różnych niezbędnych minerałów, takich jak żelazo, aby stworzyć nową krew Pomaganie w produkcji kolagenu, ważnego białka do tworzenia młodej skóry, chrząstek, ścięgien, więzadeł, naczyń krwionośnych i włosowatych Leczenie ran i zapobieganie krwawieniom wewnętrznym Działa jako środek przeciwzapalny i naturalny środek przeciwbólowy.

Witamina C jest często kojarzona z owocami cytrusowymi, ale znajduje się w wielu owocach i warzywach, a szczególnie dużo jest jej we wszystkich jagodach i porzeczkach.

Przyjmując suplementy witaminy C, upewnij się, że zawiera ona flawonoidy, które zwiększają jej skuteczność.

Rozważ przyjmowanie dawek do 1000mg dziennie (rozłóż 100mg co godzinę) w celu obniżenia gorączki, złagodzenia przekrwienia w klatce piersiowej, zatrzymania objawów zatrucia pokarmowego i naturalnego zmniejszenia bólu, szczególnie w przypadku bólu głowy.

Pij dużo wody podczas przyjmowania suplementów w celach leczniczych i zobacz, jakie cuda czyni. Nigdy więcej leków!

5. Witamina E

Witamina E jest rozpuszczalnym w tłuszczach antyoksydantem. Z Natury, witamina ta składa się z ośmiu różnych związków oznaczonych jako alfa, beta, gamma i delta tokoferole i tokotrienole. Możesz uzyskać cały zakres, jeśli spożywasz zbilansowaną dietę z pełnowartościowych produktów spożywczych. Jednak większość ludzi przyjmuje syntetyczną witaminę E i zazwyczaj otrzymuje tylko jeden z ośmiu związków (tj. alfa-tokoferol).

Niektóre z nadrzędnych korzyści płynących z witaminy E obejmują:

    Obniżenie ryzyka zachorowania na raka wątroby, prostaty, piersi i okrężnicy Ochrona płuc przed uszkodzeniem oksydacyjnym i poprawa ich funkcji wytrzymałościowych Działanie przeciwzapalne w celu złagodzenia objawów zapalenia stawów i innych stanów zapalnych Zapobieganie zakrzepom krwi, które powodują zakrzepicę i udar oraz ochrona serca przed chorobami serca Opóźnianie postępu choroby Alzheimera Zmniejszanie ryzyka pogorszenia wzroku Chroni skórę przed promieniowaniem UV i działaniem ozonu.

Piękno witaminy E polega na tym, że w obecności wszystkich powyższych przeciwutleniaczy, jest w stanie uzupełnić i przetworzyć je, aby przejść dodatkową milę.

Niektóre ze źródeł żywności bogate w witaminę E są z orzechów, nasion, ich oleje, oliwki, zielone warzywa liściaste, awokado, szparagi, oliwki, dynie, słodkie ziemniaki.

Źródła zwierzęce są dość ubogie, ale niewielkie ilości można znaleźć w żółtku jaja, tłuszczu mlecznym i wątrobie.

Sieć antyoksydantów

Wyżej wymienione antyoksydanty stanowią "zgraną" grupę przeciwutleniaczy, które pomagają się wzajemnie uzupełniać i przetwarzać, aby przejść dodatkową milę. Najlepiej jest pozyskiwać większość z tych przeciwutleniaczy z pożywienia i sięgać po suplementy tylko wtedy, gdy źródła pokarmowe nie są dostępne.

Może być pomocne, aby wiedzieć, że w przypadku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach lub przeciwutleniaczy, trzeba będzie jeść je z jakimś zdrowym tłuszczem. Łatwym sposobem na ich spożywanie jest skropienie jedzenia oliwą z oliwek lub olejem kokosowym. Możliwe jest przedawkowanie składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach, gdy przyjmujesz je w formie syntetycznej, więc zawsze przestrzegaj zalecanych dawek podczas przyjmowania suplementów.

Niektóre z linków, które umieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, otrzymam niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i moje dobre doświadczenia z ich stosowaniem, a nie ze względu na prowizję, którą można uzyskać.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej

Urszula Młodzińska

Redakcja qqweb.pl

Portal poświęcony zdrowemu stylowi życia

Czy warto skorzystać z wyciskarek marki Cooksense?
Dlaczego warto pić świeże soki?
Jak działają wyciskarki?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko na naszym portalu

kontakt@qqweb.pl